Sagrada Familia
Spaanse informatiebronnen

Wil je Spaans leren in de buurt van de Sagrada Familia? Bij Enforex is dat mogelijk! Onze school in Barcelona ligt in de wijk Eixample samen met vele excentrieke en moderne gebouwen van Gaudí.

Hieronder kun je meer achtergrondinformatie lezen over deze unieke kerk. We hopen je snel hier in Barcelona te zien!

Sagrada Familia

De Sagrade Familia is een van de beroemdste religieuze gebouwen ter wereld, hoewel het nog niet af is. Het gebouw is een van de populairste bezienswaardigheden van Spanje en wordt ieder jaar door miljoenen personen bezocht.

Francisco de Paula Villar begon met de bouw van de kerk, maar in 1884 nam Antonio Gaudí het project van hem over. Eerst voltooide hij de ondergrondste grafkelder, die Villar had ontworpen, en vervolgens begon hij de originele ontwerpen voor La Sagrada Familia te 'gaudificeren' met zijn unieke stijl en revolutionaire ideeën.

Beetje bij beetje kreeg de rooms-katholieke basiliek vorm, terwijl Gaudí nog aan verschillende andere projecten in Barcelona werkte. Toen hij ouder werd, nam dit grootse project echter al zijn tijd en energie in beslag. De laatste 15 jaar van zijn leven werkte hij alleen aan de Sagrada Familia en hij stierf op het bouwterrein van de basiliek, zijn beroemde meesterwerk onvoltooid achterlatend.

Gaudí wist tijdens zijn leven de façade van Christus´ geboorte, die aan de oostkant van het gebouw ligt, te voltooien. De ongewone vormen geven het gebouw de typische uitstraling van de werken van Gaudí, waarbij de fantasie er aan alle kanten uit springt.

sagrada familia
sagrada familia

Na Gaudí´s dood in 1926 hebben verschillende architecten geprobeerd de Sagrade Familia te voleindigen en is er veel ophef ontstaan over wie het spectaculaire gebouw mag voltooien en hoe dat zou moeten worden gedaan. Aanvankelijk werd de bouw overgenomen door Domènech Sugranyes, die de eerste 8 torens en de façade met Christus´ geboorte voltooide. Toen begon de Spaanse Burgeroorlog in 1936 en is het grootste gedeelte van de originele plannen van Gaudí verloren gegaan. Daardoor zijn de hedendaagse werkzaamheden aan de basiliek voornamelijk een interpretatie van de stijl van Gaudí gecombineerd met een moderne uitstraling.

De façade van de Passie werd ontworpen en voltooid door de Catalaanse beeldhouwer Josep Subirachs, wiens ideeën nogal verschillen van de opvattingen van Gaudí. Zo is Gaudí´s façade van Christus´ geboorte groots en rijkelijk versierd, terwijl de façade van de Passie gekenmerkt wordt door lege ruimtes, waardoor het leed van Christus´ dood benadrukt wordt.

Er moet nog veel aan Gaudí´s Sagrada Familia gedaan worden, maar men wil proberen om de bouw te versnellen en het project te voltooien voor de herdenking van Gaudí´s dood honderd jaar geleden in 2026. Sinds de jaren '80 werkt Jordi Bonet i Armengol aan de bouw met behulp van moderne computertechnologie om het bouwen en ontwerpen te versnellen. Hoewel hij al over de 80 is, is Armengol vastbesloten om verder te werken aan het meesterwerk. Er moet nog begonnen worden aan de façade van de Glorie en er ontbreken 10 torens. Gaudí´s idee was namelijk om 18 torens met verschillende hoogtes te bouwen (12 torens, die de apostelen symboliseren, 4 torens, die de evangelisten symboliseren en ten slotte 2 torens, die Maria en Jezus Christus symboliseren).

Hoewel het gebouw nog niet voltooid is, is het zeker al de moeite waard om te bezichtigen. Miljoenen personen maken graag gebruik van de mogelijkheid om te zien hoe er gewerkt wordt aan dit enorme gebouw. De meeste grote religieuze gebouwen werden in oude architectonische stijlen gebouwd. Gaudí´s basiliek bestaat echter uit zowel antieke als moderne stijlen en is daardoor een interessante plek om te bezichtigen. Bezoekers dragen bij aan de bouw van de Sagrada Familia, doordat de bouwkosten betaald worden uit de winst van de entreeprijzen en donaties.

Openingstijden en toegangsprijzen van de Sagrada Familia:

oktober - maart: 9.00 - 18.00 uur
april - september: 9.00 - 20.00 uur

Toegangsprijs: €8,- (met rondleiding + €3,50)
Studentenkorting: €5,-
Lift naar de torens: €2,-