Ciudad de las Artes y las Ciencias
Spaanse informatiebronnen

La Ciudad de las Artes y las Ciencias

In dit geweldige gebouwencomplex zijn enkele van de modernste wetenschappelijke en kunsttentoonstellingen te bezichtigen. La Ciudad de las Artes y las Ciencias (De Stad van Kunst & Wetenschap) werd ontworpen door Santiago Calatrava en toont zijn buitengewone talent om aan de buitenkant van een gebouw te laten zien wat zich binnenin bevindt. Bovendien heeft Calatrava gebruik gemaakt van het element water in zijn ontwerp, waardoor het geheel een magische en futuristische uitstraling heeft gekregen. Kijkers bewonderen niet alleen het gebouw zelf, maar ook de weerspiegeling ervan in het water, die deel uitmaakt van het geheel. Felix Candela´s L´Oceanografic, het grootste aquarium van Europa en een waar paradijs voor degenen die houden van het leven onder water, draagt ook bij aan de futuristische en betoverende uitstraling van het complex.

De Ciudad de las Artes y las Ciencias was een project om het toerisme in Valencia te bevorderen, dat toen vooral bestond uit de toestromende mensenmassa voor het festival Las Fallas in maart. De bouw duurde van 1991 tot en met 2006 en beetje bij beetje is het complex uitgegroeid tot wat het heden ten dage is.

ciudad artes ciencias
ciudad artes ciencias

Calatrava kreeg de uitdaging om een planetarium, een operagebouw en een wetenschappelijk museum te bouwen op de oude rivierbedding van de Turia. Na een ernstige overstroming in 1957, die de streek verwoestte, werd de rivier omgeleid, waarbij een gebied van 10 km in het centrum van de stad vrij kwam te liggen. De overheid besloot om dit gebied te gebruiken voor de bouw van de Ciudad de las Artes y las Ciencias, die al snel de op twee na meest bezochte toeristische attractie van Spanje werd.

In 1998 werd het eerste gebouw geopend: L'Hemisfèric (Planetarium). In het Planetarium bevindt zich de IMAX-bioscoop, die het meest kenmerkend is voor de Ciudad de las Artes y las Ciencias. Calatrava haalde de inspiratie voor het gebouw uit een oog, aangezien het gebouw de ogen dient te openen van iedereen die er binnengaat. De enorme koepel, waarin het planetarium en de IMAX-bioscoop liggen, is voorzien van stangen van aluminium ter versteviging, maar ook ter versiering om het geheel op een oog te laten lijken. Binnenin L'Hemisfèric vind men de modernste technologie voor de voorstellingen van IMAX, het planetarium en lasershows.

Twee jaar na de opening van L'Hemisfèric werd de tweede futuristische constructie van Calatrava geopend voor het publiek. Het Museo de las Ciencias Príncipe Felipe is een enorm wetenschappelijk museum met vele tentoonstellingen. Het gebouw met drie verdiepingen lijkt op de ruggengraat van een dier.

In 2001 werd L'Umbracle, oftewel de parkeergarage, geopend. Dit is het interessantste parkeerterrein dat je ooit gezien hebt. Er is plaats voor meer dan 900 voertuigen en Calatrava heeft op een slimme manier gebruik gemaakt van ruimte, waardoor het niet alleen praktisch is ingedeeld, maar ook nog eens geweldig uitziet. Boven de garage bvindt zich een grootse promenade met een beschutting van metalen bogen en rijen bomen binnenin. Het is een rustige plek, waar je lekker kunt wandelen en genieten van het uitzicht op de rest van de Ciudad de las Artes y las Ciencias.

Het laatste gebouw dat Calatrava aan de Ciudad de las Artes y las Ciencias toevoegde, was het Palacio de las Artes Reina Sofia (het Reina Sofia operagebouw). Het 'Palacio' heeft vier verschillende auditoriums en vele beroemde muzikanten hebben er al eens opgetreden. Dit reusachtige gebouw staat als een enorm modern beeldhouwwerk aan de horizon en heeft vele praktische kanten. Het dak lijkt op een enorme veer, wat het gebouw een elegante uitstraling geeft (zoals je bij opera mag verwachten).

Valencia´s Ciudad de las Artes y las Ciencias is een waardig eerbetoon aan de moderne architectuur en je zult er een onvergetelijke dag hebben.