Museo Reina Sofia
Spaanse informatiebronnen

Museo Reina Sofia in Madrid

Het Museo Reina Sofia is een van de meest bekende moderne kunstmusea ter wereld en tevens een van de hoogtepunten in het hedendaagse centrum van Madrid. Meld je nu aan voor een cursus Spaans bij Enforex in een van onze scholen in Madrid en breng een bezoekje aan dit geweldige gebouw - en de interessante moderne kunst die er te zien is!

Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia werd geopend in 1986 en ontwikkelde zich al snel tot een van de Grote Drie van Madrid; de andere twee zijn het Museo del Prado en het Thyssen-Bornemisza. Het Reina Sofia is gelegen in wat vroeger een ziekenhuis was. Het gebouw is in 1990 met moderne glasliften opgeknapt door de Britse architect Ian Ritchie. Dit was echter niet genoeg en vanaf 2001 werden er plannen gemaakt om het museum verder uit te breiden.

De Franse architect Jean Nouvel werd gevraagd om een moderne aanbouw te ontwerpen, die bij het oude gedeelte van het gebouw zou passen, en tevens het gebied om het gebouw heen om te vormen, zodat de mensen er even weg konden van de drukke stad om te genieten van de artistieke sfeer.

museo reina sofia
museo reina sofia

De Fransman stond erop iets nieuws te ontwerpen voor Madrid, iets dat de drukke Spaanse hoofdstad nog nooit gezien had, iets buitenlands en vernieuwends. En dat is het ook geworden.

Zijn buitengewone aanbouw, waardoor de grootte van het Museo Reina Sofia met 60% toenam, werd in 2005 geopend voor het publiek en kostte in totaal 92 miljoen euro. Het oude gebouw is verbonden met het nieuwe gedeelte door een plein, waar je lekker in de schaduw kunt zitten bij een enorm standbeeld van een schilderskwast gemaakt door Roy Lichtenstein.

Het futuristische nieuwe gedeelte heeft een auditorium met 450 stoelen, tijdelijke tentoonstellingsruimten, een bar, een restaurant, een bibliotheek en een boekenwinkel. Nouvel laat ons overal zien wat hij precies ontworpen heeft. Zo kun je in de chique combinatie van bar en restaurant omhoog kijken naar het plafond en precies zien hoe de vloer van het auditorium erboven gebouwd is.

Het Museo Reina Sofia is werkelijk een fascinerend stukje architectuur en geeft het museum een moderne uitstraling. Nouvel heeft zorgvuldig de beschikbare ruimte ingedeeld, waardoor het een grootse indruk achterlaat bij de bezoekers zonder arrogant of aanmatigend over te komen. Een genot voor het oog!

Openingstijden en toegangsprijzen van het Museo Reina Sofia

maandag - zaterdag: 10.00 - 21.00 uur (gesloten op dinsdag)
zondag: 10.00 - 14.30 uur

Toegangsprijs: €6,-
Gereduceerde toegangsprijs: €3,-
zaterdag 14.30 - 21.00 uur / zondag 10.00 - 14.30 uur: GRATIS TOEGANG