Antonio Gaudi
Spaanse informatiebronnen

Wil je in de omgeving van Gaudí's markante objecten en gebouwen Spaans leren? Dat kan bij Enforex!

Onze school in Barcelona ligt op een uitstekende locatie in het district Eixample, waar gebouwen uit de tijd van het Catalaans modernisme aan de brede boulevards liggen en de torens van de Sagrada Familia boven alles uitsteken. Geef je op voor een van onze cursussen Spaans en kijk iedere dag tijdens je wandeling naar school naar de schitterende ontwerpen van Gaudí.

Lees verder voor meer informatie over het leven, de invloed, stijl en werken van Gaudí. We hopen je snel hier in Barcelona te zien!

Antonio Gaudí: biografie

Antonio Gaudí is een van de meest opzienbarende en bekende architecten uit de 19e en 20e eeuw. Hij is een internationale beroemdheid, wiens werken nog steeds wereldwijd mensen inspireren en wiens naam voorgoed in de geschiedenis staat geschreven. Een reisgids over Barcelona is alleen compleet als er een foto van een werk van Gaudí op de omslag staat. Deze creatieve legende heeft onze kijk op moderne architectuur blijvend veranderd en zijn invloed is overal in de straten van Barcelona merkbaar. Hoe heeft de beroemde Antonio Gaudí zijn jeugdjaren doorgebracht?

Antoni Gaudi i Cornet werd in 1852 geboren in de provincie Tarragona, zuid-Catalonië. Hij was de jongste van vijf kinderen. Zijn opmerkzame en peinzende aard zou ontstaan zijn, omdat hij als kind veel last had van reuma en niet vrij met andere kinderen kon rondrennen.

Zijn reuma stopte hem echter niet in het verwezenlijken van zijn droom en in 1873 begon hij te studeren aan de Escola Tècnica Superior d'Arquitectura in Barcelona. Hij bleef daar studeren tot zijn 25e. Behalve met zijn studie was hij ook bezig met het helpen van lokale architecten en het opdoen van ervaring.

antonio gaudi
antonio gaudi

Antonio Gaudí kreeg meteen na zijn opleiding al opdrachten aangeboden. Hij begon met kleine projecten, zoals het ontwerpen van lantaarnpalen voor het Plaça Reial in Barcelona, maar al snel stond hij in het centrum van de belangstelling.

Na zijn beginjaren begon Gaudí een eigen stijl te ontwikkelen, waarbij hij de regels en klassieke stijlen van de architectuur uit zijn tijd acher zich liet liggen. Tot aan het einde van de 19e eeuw bleef hij gebouwen ontwerpen, waarbij zijn eigen stijl steeds duidelijker naar voren kwam. Aan het begin van de 20e eeuw ontwierp hij de werken die hem zo beroemd hebben gemaakt. Hij was zeer productief en had een unieke stijl. Helaas kreeg hij niet altijd positieve reactie´s in tegenstelling tot heden ten dage - tijdens het ontwerpen en bouwen van zijn projecten werd hij vaak bekritiseerd vanwege zijn gewaagde constructie´s en kreeg hij maar weinig complimenten. Gelukkig waren degenen die interesse toonden in zijn werk, rijke personen die hem graag financierden en geloofden dat hij een held binnen de architectuur zou worden.

Antonio Gaudi begon in 1884 met het ontwerpen van zijn beroemdste gebouw, de Sagrada Familia, en besteedde de rest van zijn leven aan het perfectioneren van dit ontwerp. In 1926 in de buurt van dit monument werd Gaudí aangereden door een tram en overleed later aan zijn verwondingen op een leeftijd van 74 jaar.

Tussen 1984 en 2005 kregen zeven van Antonio Gaudí´s belangrijkste werken ter bescherming, van UNESCO de status van Werelderfgoed.

Antonio Gaudí: architectuur

Antonio Gaudí, die altijd geassocieerd wordt met het Catalaans modernisme, heeft de lat hoog gelegd voor degenen die zijn stijl willen volgen.

De typische kenmerken van zijn stijl ontstonden pas na jaren van observatie, beproevingen en mislukkingen. Nadat hij zijn opleiding tot architect had afgerond, experimenteerde hij eerst met vormen uit een aantal reeds bestaande stijlen, waaronder de gotische trend om hoge torens, spitsbogen en pilaren te gebruiken. Gaudí was vooral geïnteresseerd in het werk van Eugène Viollet-le-duc. Deze beroemde 19e-eeuwse architect uit Frankrijk richtte zich voornamelijk op het restaureren van oude kathedralen en kastelen, waarbij hij lette op de structuur van de gebouwen en gebruik maakte van sterke invloeden uit de gotiek.

Toen Antonio Gaudí in 1884 begon te werken aan de Sagrada Familia, werd zijn eigen stijl steeds duidelijker zichtbaar. Aan het eind van de 20e eeuw kwam Gaudí pas echt op gang en gedurende die tijd bewees hij een van de meest innovatieve architecten ooit te zijn. Hij werd, zoals veel beroemde kunstenaars, helaas pas gewaardeerd na zijn dood. Gedurende zijn leven kreeg hij vaak met kritiek op zijn ongewone ideëen en stijlen te maken.

Gaudí´s benadering in de architectuur begint meestal met organische, biomorfe vormen, die uitgroeien tot een artistieke collage van gedachten, gevoelens en gemoedsstemmingen. Zijn werken bestonden voornamelijk uit zachte, vloeiende vormen in plaats van moderne, strakke hoeken, zoals de Casa Milá ("La Pedrera" oftewel "De steengroeve"), waar de buitenkant golft als de zee. Vanaf het terras op het dak heb je een werkelijk schitterend zicht op de droom van Gaudí, terwijl je kijkt naar de grilliggevormde schoorstenen die als soldaten opgesteld staan.

Casa Battló is een andere typische creatie van Antonio Gaudí en werkelijk een fantastisch gebouw, dat meteen de aandacht trekt. Belast met de taak om de voorgevel van dit oude gebouw te restaureren, liet Gaudí zijn verbeelding op de loop gaan en bouwde zijn artistieke visioen in het echt na. Zo ging het iedere keer met Gaudí. Hij probeerde steeds weer om unieke gebouwen te creëren, daarbij de grenzen opzoekend van wat mogelijk was in de architectuur van die tijd. Geen ander functioneel gebouw bevat zoveel fantasie als de bontgekleurde voorgevel van Casa Batlló, waar glasscherven schitteren op de muren en het geschubde dak doet denken aan de ruggengraat van een draak. Casa Batlló is iets wat je eerder in Disneyland zou tegenkomen dan in een gewone straat in Barcelona. Toch staat het daar en fleurt het de dag op van iedereen die langsloopt. Een beetje afleiding te midden van de drukte in deze wereldstad.

Antonio Gaudi: beroemde werken

  • Lantaarnpalen voor het Plaça Reial, Barcelona, Spanje (1878)
  • Casa Vicens, Barcelona, Spanje (1878-1880, in 2005 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst)
  • Sagrada Familia, Barcelona, Spanje (1884-1926, de façade van Christus´ geboorte en de crypte zijn in 2005 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst)
  • Palau Güell, Barcelona, Spanje (1885-1889, in 1984 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst)
  • De crypte Colonia Güell, Santa Coloma de Cervelló, Catalonië (1898-1916, in 2005 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst)
  • Casa Calvet, Barcelona, Spanje (1899-1904)
  • Park Güell, Barcelona, Spanje (1900-1914, in 1984 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst)
  • Casa Batlló, Barcelona, Spanje (1905-1907, in 2005 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst)
  • Casa Mila, Barcelona, Spanje (1905-1907, in 2005 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst)