Guggenheim Bilbao
Spaanse informatiebronnen

Guggenheim in Bilbao

Het spectaculaire museum Guggenheim werd ontworpen door de Canadees Frank Gehry en was een van de eerst projecten binnen het Baskische moderniseringsprogramma. Het gebouw heeft Bilbao veranderd in een trekpleister voor moderne en experimentele kunst.

In het museum worden voornamelijk moderne kunsttentoonstellingen gehouden met werken van nationale en internationale kunstenaars. Velen vinden de indrukwekkende creatie van Gehry echter interessanter dan de kunst die erin te bezichtigen is. In 1993 kreeg Frank Gehry de opdracht om deze nieuwe Guggenheimvestiging te bouwen en in 1997 werd het gebouw, dat 24.000 m² beslaat en helemaal van titanium is gemaakt, geopend voor het publiek.

guggenheim bilbao
guggenheim bilbao

Het Guggenheim museum in Bilbao is een fantastisch voorbeeld van moderne en opvallende archtitectuur. Gehry heeft de grenzen opgezocht binnen de architectuur en goed gebruik gemaakt van de technische ontwikkelingen. Hij kon de gebogen vormen en het ongewone ontwerp bouwen dankzij het computerprogramma CATIA, dat hulp biedt bij het ontwerpen van gebouwen. Ook maakte hij verschillende schaalmodellen van papier en hout, voordat hij in het echt met enorme platen van zilverkleurig titanium aan de slag ging.

Het grote gebouw met een ronde constructie van zilder doet denken aan een majestueus schip, varend op zee, en past uitstekend in de omgeving. Gehry heeft hier gelet op de lange visserstraditie in Bilbao. Dankzij het glanzende oppervlak van titanium lijkt het alsof het Guggenheim bedekt is met vissenschubben, die glimmen in de zon. Doordat de stad dichtbij de zee ligt en het museum dichtbij de rivier de Nervión, wordt het thema Water nog meer benadrukt. De vele glasplaten die voor de centrale binnenplaats van het gebouw gebruikt zijn, zorgen ervoor dat er genoeg natuurlijk licht in het museum aanwezig is. Het gebouw lijkt ´s nachts nog meer op een schip als het centrum verlicht wordt met warme kleurschakeringen, die van buitenaf weerkaatst worden.

Het Guggenheim in Bilbao is, zoals gehoopt, een ware publiekstrekker geworden en heeft de stad nieuw leven ingeblazen. Het is het symbool van Bilbao en Baskenland in zijn geheel geworden en trekt ieder jaar bezoekers uit de hele wereld, die benieuwd zijn naar dit geweldige meesterwerk uit de architectuur.

Openingstijden en toegangsprijzen van het Guggenheim in Bilbao

dinsdag - zondag: 10.00 - 20.00 uur (op maandag gesloten)
juli - augustus: 10.00 - 20.00 uur (open van maandag tot en met zondag)

De toegangsprijs ligt tussen de €6,50 en de €12,50 afhankelijk van het seizoen/kortingen.