Тортиля Еспаньола
Enforex

Тортиля Испаньола

Не може да напуснете Испания без да пробвате известната tortilla española (Испански омлет), относително прост, но жизнено важен елемент на испанската гастрономия. Сервирана топла или студена като ястие или съставка на тапас, тортиля еспаньола със сигурност има запазено място в кухнята на Испания. Тя обаче не трябва да бъде бъркана с tortilla francesa (Френски омлет), плътната тортиля еспаньола се приготвя със зехтин и включва малки парчета картофи с разбити яйца. Докато тортиля еспаньола се придържа към простите съставки като картофи и яйца, понякога може да добавите някои други зеленчуци-като например лук, който прави ястието по-апетитно.

Искате да пробвате и да направите вашата собствена Тортиля?

Тортиля еспаньола рецепта

Съставки
4 средни картофа
4 или 5 яйца
1 средно голям лук (по избор)
1/4 л зехтин
сол

Инструкции

Обелете картофите и ги нарежете на парчета. Нагорещете тигана и сложете картофите заедно със зехтина. Пазете печката включене на средна температура, което ще позволи на картофите да попият мазнината. Ако желаете нареже на малки парчета лук и го добавете към картофите. Продължете да пържите докато лука не получи леко кафеникав цвят След 10 минути отцедете олиото.

Добавете щипка сол и разбиите яйцата в купа. Добавете картофите (и лука)при яйцата. Сложете тигана отново на печката на същата средна температура с малко зехтин и добавете съдържанието от купата(яйца, картофи и лук). Покрийте тигана и го оставете да се готви за 5-10 минути, докато дъното не стане кафяво. Използвайки капак на голям съд обърнете омлета и го поставете отново в тигана на другата страна.

Когато и двете страни са леко кафеникави, махнете тортилята от печката, сложете я в чиния, почакайте малко да се охлади и консумирайте!

-->