Испански Ориз
Enforex

Испански ориз

След един поглед на испанското меню, ще заключите, че безпорно испанската кухня разчита много на ориза. Оризът е изключително важен за гастрономията на страната. Заедно с архитектурата и музиката, които стъпили на иберийския полуостров чрез Маврите през осми век, дошъл и оризът. Всъщност испанската дума за ориз - arroz - носи доказателствата, че произлиза от арабската al arruz. Тринадесет века по-късно, не е изненада, че оризът е вкоренен толкова здраво в испанската диета!

Ако искате да поместите всички испански рецепти с ориз на едно място, то ще съберете вероятно цяла книга с размера на Дон Кихот. Ето и някои от испанските ястия, които може да срещнете, когато сте в Испания.

Паеля

Има множество вариации на паелята,но всеки един Валенсианец-властващия град на паелята - ще ви каже че има две истински паели. Първата е paella valenciana (паеля от Валенсия), приготвена от испански ориз, пиле, заек, картофи, сладки чушки, зелен боб, зехтин, сафрон, и понякога артишок и грах.

Paella marinera (sailor's paella), втората от най-чистите паели, включва испански ориз, миди, калмари, скариди, омари, чесън, зехтин, домати, сафрон, и всеки един друг морски обитател, за който може да се сетите. Паелята е голямо оризено ястия, което трябва да бъдат разделено поне между двама души - един поглед на размера на нормалния тиган за паеля и ще разберете защо!

Мляко с ориз

Вкусният испански десерт arroz con leche, е класическа добавка към всяко едно десертно меню. Приготвено от сварен ориз, мляко и захар, но също така може да добавите и кора от лимон и канела за допълнителен аромат и вкус. Дали ще бъде консумиран зимата или изстуден през лятото този деликатен десерт ще задоволи със сигурност вкусовите ви предпочитания!

-->