Тапас - Испански тапас
Enforex

История на тапас

Испанската практика за излизане за тапас - наречена el tapeo - води скромното си начало от изначално хумористичните празни чиниики. Счита се че традицията се зародила в Севиля, където барманите покривали - или т.н tapar - чашите вино или бира с малки чинии, за да предпазят напитките от мухи. Скоро започнали да поставят парченца шунка в чинииките, добавка която допаднала на хората. Виждайки възможността да привличат повече клиенти собствениците на барове, започвали да редуват по различен начин украсата на малките чинийки за всяко питие и така било дадено началото на националния феномен тапас.

Традиционни тапас

Излизайки за тапас се пригответе за преживяване съвсем различно от това в нормален ресторант. Начина, по който трябва да се забавлявате, когато хапвате тапас е да сте заедно с група приятели, споделяйки различни видове тапас и поливайки всичко това с достатъчно количество вино и бира. След това посетете друг бар и повторете процеса. Може да видите защо, когато разговора е интересен и тапас са вкусни, това изкуство на хранене може със сигурност лесно да замени изцяло нормалната храна.

Типични тапас

Не се срамувайте да попитате какво поръчвате, тъй като повечето заведения ще ви предложат да опитате специалитетите им, които в много от случаите са и регионални местни специалитети. Тапас се различават в различните райони на Испания; Най-добрите тапас в централен Мадрид, например, са със сигурност различни от тези по бреговете на Северна Галиция. Въпреки това независимо дали почивате на средиземноморския бряг или се откривате Дон Кихот в Ла Манча със сигурност ще се натъкнете на някои общи "класически тапас "

Тъй като Испания е разположена на Иберийския полуостров, и следователно почти изцяло обкръжена от вода, морската храна играе голяма роля в Испанската гастрономия. Няколко деликатеса от морето трябва да бъдат опитани със сигурност calamares (пържен калмар), филета от риба треска , gambas pil-pil (Скариди със чесън), и boquerones (аншоа). Отклонявайки се от морската храна, друго типично тапас включва chorizo (наденичка), paella (оризено ястие), разнообразие от задушени продукти, jamón serrano (испанска шунка), albóndigas (кюфтета) и класическата tortilla española (Испаски картофен омлет ).

-->