Tortilla Española
Spaanse informatiebronnen

Tortilla Española

Als je in Spanje bent, moet je zeker een keer de tortilla española (Spaanse omelet) proberen, die een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de Spaanse gastronomie. De tortilla española kan warm of koud en als maaltijd, tapa of sandwich geserveerd worden. De tortilla española, die niet verward dient te worden met de tortilla francesa (Franse omelet), wordt gekookt in olijfolie en bestaat uit gebakken en dungesneden aardappelen en ei. Normaal gesproken blijft het hierbij, maar soms worden voor de verandering andere groenten toegevoegd, zoals ui.

tortilla
tortilla

Zin om je eigen tortilla española te maken?

Tortilla Española

Ingrediënten
4 middelgrote aardappelen
4 of 5 eieren
1 middelgrote ui (eventueel)
1/4 liter olijfolie
zout

Bereiden
Schil de aardappelen en snij ze in dunne schijfjes. Verwarm olijfolie in een pan en laat de aardappelschijfjes sudderen in de olie. Eventueel kun je nog een ui fijnsnijden en toevoegen. Laat het geheel sudderen totdat de aardappelen zacht zijn geworden en een bruine kleur hebben gekregen. Na tien minuten kun je de pan afgieten.

Klop de eieren in een grote kom en voeg een snufje zout en de aardappelen (eventueel ook de ui) toe. Laat dit mengsel van ei, aardappel en eventueel ui sudderen in de pan, die je eerder voor de aardappelen gebruikt hebt, maar vergeet niet om olie te gebruiken. Zet een deksel op de pan en laat dit op een lage stand koken voor 5 - 10 minuten, totdat de bodem bruin begint te worden. Draai de omelet met een deksel of bord om, zodat de onderkant boven komt te liggen in de pan.

Als beide kanten lichtbruin zijn, kun je de gekookte tortilla española van het vuur afhalen en op een bord leggen om iets af te koelen. En dan eet smakelijk!