История на Испанската Храна
Enforex

История на испанската храна

Редуването на култури, присъствали една по една на Иберийския полуостров, оставили отпечатъка си на всеки един елемент на испанската култура: език, музика,изкуство,архитектура и, разбира се, храната. Много хора се изненадват, когато разбират, каква малка част от испанската кухня, всъщност наистина е испанска.

География на испанската храна

Основата за историческото развитие на испанската храна е, разбира се, географското разположение на страната. Испания е разположена на Иберийския полуостров и е почти изцяло обградена от вода. Поради благоприятното си разположение морската храна доминира в средиземноморската диета и представлява един от гастрономическите стълбове на страната. Испания разполага с разнообразен релеф, представен от планински вериги, тучни пасища, плодородни ферми, просторна брегова ивица и т.н. Характеристики, които сложени заедно осигуряват голямо разнообразие на пресни хранителни продукти. Например, високо в планините испанските ферми произвеждат висококачествена шунка, гроздовите и маслинови насъждения заемат обширни терени, а пресни плодове и зеленчуци се отглеждат повсеместно в страната.

Историята на испанската храна

Многото култури, които са се заселвали и минавали през Испания, са повлияли и на историята на испанската храна. Финикийците оставили сосовете, гърците въвели чудесата на зехтина, римляните, картагенците и еврейте донесли собствени елементи в испанската кухня. Маврите били тези, който през вековете оказали най-голямо влияние върху мастната гастрономия. Те въвели плодовете и леките подправки в иберийската диета, също както и комбинацията на плодове и ядки в ястия с месо и риба. Оризът- считан за част от испанската кухня - и следователно широко използван в множество испански гозби, идва заедно с маврите, както и други съставки като сафрон, канела и орех. Когато хапвате Гаспачо в топлите летни дни, благодарете за това на кулинарния талант на мавърската култура, тъй като това ястие също произлиза от тях. Заключение? Колкото и странно да звучи храната, която считаме днес за типично испанска, или нямаше да съществува , или щеше да бъде, много по-различна без намесата на народите живели по тези места.

Американското влияние върху историята на испанската храна

Историческо влияние от откриването на Америка от Христофор Колумб по време на известното му пътешествие от 1492, довежда до добавянето на важен елемент в историята на испанската кухня. През 1520, продукти от новите земи за пръв път достигат Испания и бързо се интегрирали в испанската диета. Сред многото продукти прекосили Атлантика и достигнали испанските земи за пръв път били доматите, ванилията, шоколадът, разнообразните бобови растения, картофите и т.н.

-->