Spaanse rijst
Spaanse informatiebronnen

Spaanse rijst

Één blik op de Spaanse menukaart is genoeg om te zien dat er in de Spaanse keuken heel wat rijst gebruikt wordt. Rijst is een onmisbaar onderdeel van de gastronomie van Spanje, de op twee na grootste rijstproducent ter wereld. De Moren brachten in de achtste eeuw niet alleen hun architectuur en muziek, maar ook rijst mee naar het Iberisch Schiereiland. Het Spaanse woord voor rijst, arroz, heeft betrekking op de geschiedenis van deze korrel en komt van het Arabische al arruz. Nu, dertien eeuwen later, is rijst helemaal in Spanje ingeburgerd!

Er zijn vele Spaanse rijstrecepten. Hieronder hebben we enkele voorbeelden neergezet, die je vast in Spanje zult tegenkomen.

spanish rice
spanish rice

Paella

Spanje heeft een ruim aanbod paella´s, maar de mensen uit Valencia - dé paellastad - zullen je zeggen dat er maar twee "echte" paella´s zijn. Een is de paella valenciana (de Valenciaanse paella), die gemaakt wordt van Spaanse rijst, kip, konijn, tomaten, paprika´s, sperziebonen, olijfolie, saffraan en soms artisjokken en erwten.

De andere "echte" paella is de paella marinera (de zeemanspaella), die bereid wordt met Spaanse rijst, mosselen, pijlinktvis, garnalen, zeekreeft, oesters, knoflook, olijfolie, tomaten, saffraan en andere schelpdieren. Een paella is een grote Spaanse rijstmaaltijd, die meestal door twee mensen gedeeld wordt.

Arroz con leche

Arroz con leche is een overheerlijk Spaans rijsttoetje en een klassieker op het Spaanse menu met nagerechten. Het wordt bereid door Spaanse rijst in melk en suiker te koken en daar citroenschil of kaneel aan toe te voegen voor de smaak en een hemels aroma. Dit verrukkelijke toetje kun je warm eten in de winter of gekoeld in de zomer.