Испанска Армада
Enforex

Испанската армада

Вярвайки, че Бог ще подкрепи католическа Испания срещу протестантска Англия, Фелипе II планирал да завладее Англия. Фелепе II построил смятаната за непобедима испанска флота и я изпратил да атакува, нахлуе и завладее Англия през 1588. Резултатът? Съкрушителна загуба .

Предистория на испанската армада

Първата и най-важната задача на Фелипе II била да защити католицизма срещу християнския враг Протестанството. Ултра-религиозният монарх никак не бил щастлив от религиозните движения в испанска Нидерландия, това което днес представлява Нидерландия и Белгия. Испанска Нидерландия се оповавала на Протестанството, което било съществен проблем, особено когато тази провинция била управлявана от про-католически настроената испанска инквизиция. Фелипе II открил, че известната кралица на Англия Елизабет I помагала за религионата кауза на Испанска Нидерландия, което още повече поставяло в опастност Католическото господство на цялата испанска империя .

Другите мотиви на Филипе II били да установи испанското приемущество в Европа над мореплаването и търговията. Докато откриването на Америка направило Испания без съмнение най-мощната страна в света амбициозната кралица на Англия Елизабет I аграсивно се опитвала да разшири влиянието и империята си. След всичко това става ясно, че нейните планове за доминация в морето се намесвали в тези на Испания. Освен това мъже като Сър Франсис Драйк, герой за Англия но пират за Испания, прихващали и обирали испански кораби, прибиращи се със стоки от Америка за Испания. Фелипе II смятал, че ако успее да управлява Англия не само ще възстанови католицизма, но и ще направи Испания безспорна сила в света.

Организация на испанската армада

Ключът в плана на Фелипе II била масивната му флота от 30,000 мъже и 130 кораба от Испания и Португалия или познатата под името grand Spanish армада. Флотилията трябвало да се обедини с войските в Испанска Нидерландия преди да започнат атака и последваща инвазия на Англия. Атаката била широко разгласена в Англия предварително, тактика, която Фелипе II и съветниците му искали да използват, за да сплашат малка Англия, за да се предаде без допълнителна съпротива.

Той сгрешил .

Испанската армада била практически непобедима, когато плавала във формация на полумесец. Въпреки това, ако тази формация се развалила уязвимостта на флотилията нараствала. Точно това се случило, когато испанската армада приближила първата си спирка - испанска Нидерландия - те осъзнали, че водата не била достатъчно дълбока и корабите се закотвили далеч от брега. Само че два галеона се отклонили от формацията, което било използвано от Англия и известния Сър Франсис Дрейк, за да пленят корабите. Оттук нататък нещата за Испанската армада се развили нещастно.

След жестоката битка, и двете страни останали без амуниции и усилията за надмощие на испанската армада трябвало да бъдат преустановени. Без да могат да минат безопасно през Ла Манша поради неспособността им да се защитят корабите трябвало да заобиколят Англия и Ирландия преди да се насочат към Испания. Изправяйки се пред недостиг на храна, лоши климатични условия, тежки загуби и повсеместно разпространени болести, задачата на испанската армада била просто да се прибере вкъщи без допълнителни поражения.

Когато испанската армада най-накрая се прибрала в Испания в родината се завърнали само 67 от първоначалните 130 кораба и 10000 от 30000 мъже . Не е нужно да се каже, че не точно това очаквал Фелипе II .

-->