Бурбонска Испания
Enforex

Борбонска Испания

Този период започнал веднага след смъртта на краля на Испания Чарлс II. Това било началото на нова ера за Испания, която не разчитала вече на Хабсбургската династия. Испания не се справяла добре с няколко загубени битки срещу Франция и западаща икономика. Страната постоянно била бомбандирана от опастности за фалит поради множеството войни, в който участвала . Короната била дадена на Philip of Anjou, внук на краля на Франция Луй XIV. Потенциалният кандидат на Хабсбургските също желаел да бъде коронясан, но в крайна сметка бил излъган за позицията на монарх. Това събитие породило множество проблеми, които въвлекли в спора Англия и Нидерландия. Войната за испанското наследство започнала с множество битки кулминацията, от който била битката при Бленхайм. С договора от Утрехт през 1713 Франция и Испания се съгласили, че няма да правят съюзи и да се обединяват под един трон. Испания загубила голяма част от териториите си .

1715-1746

Филип хармонизирал добре законите в Испания и разрешил много от проблемите, случили се през последните години от управлението на Хабсбургската епоха. Той подкрепял и агресивната външна политика, което означавало, че страната влизала в чести битки. Те стрували скъпо на държавата, а и нанасяли големи човешки загуби на войската му. Филип завладял Сардиния, една от земите загубени преди това в полза на Австрия . Скоро след това и Сицилия попаднала в ръцете му, въпреки че той се изправил пред четворен съюз. Няколко инвазии по-късно, и в крайна сметка били подписани мирни договори, с който Австрия се съгласила да помогне за отвоюване на земите, който англичаните били завзели, разбира се обаче тези обещания никога не били спазени .

Следвайки създалата се ситуация, Филип решил да заеме по резервиран подход, като потърсил помощта на съюзници, за да защити страната си. Филип бил заместен от крал Фердинанд IV, щедър човек, който помагал в моменти на криза на райони като Андалусия. Той подсилил връзките с Франция в моментите, когато Испания изпитвала слабост да се защитава. С преспективите за ограничени финансови ресурси това било мъдро решение, въпреки че имало много хора, които смятали че съюз с Англия би бил много по печеливш ход, особено имайки предвид тяхната флота. През този период започнала и седемдесет годишната война.

1759-1788

Жената на крал Фердинанд загинала и само година след това самия крал я последвал. Новият наследник на трона бил Чарлс III. Чарлс бързо завладял Неапол и Сицилия със сила. Той не се съюзил с Англия. Когато се разразила седемдесет годишната война той останал неутрален. Въпреки това той имал старо пререкание с Англия затова, че те го съветвали да стои далеч от войната. Кралят решил да се включи и да помогне на Франция. Това решение не се оказало най-разумния му ход, тъй като испанците претърпели големи загуби.

През този период населението се увеличило бързо и били необходими спешни реформи, за да не се изпуснат нещата от контрол. Осъществените реформи в земеползването, земеделието и някои други решения довели до срещането на множество негативни реакции. Пример за това бил the Motin de Esquilache, с който промяната в търговските политики, оставили Испания в недостиг на зърно. Това довело до разпалване на бунтове и кралят бил принуден да избяга, докато обстановката се нормализира. Последвали американските революционни войни, които били шанс за Испания да си възвърне част от загубените земи от Англия. Испания се възползвала бързо, завземайки голяма част от земите, които била изгубила през Седемдесет годишната война.

1788-1808

Чарлс III починал през 1788 и скоро след това избухнала френската революция. Чарлс III бил наследен от Чарлс IV. Чарлс IV се интересувал единствено от лов и съпругата му вземала доста важни решения вместо него. Тя била доста заета жена, имайки предвид любовната афера с Manuel de Godoy, който бил големия любимец на краля. Въпреки че знаел какво става зад гърба му, кралят дори назначил Manuel de Godoy за премиер министър през 1792. Още веднъж избухнала война между Испания и Франция, която завършила с подписването на договора от Базел. Godoy решил, че ще бъде по-добра идея да сключи мир с Франция. По-късно той поискал помощта на северната съседка, когато се опитал да завземе част от Италия. Британската флота започнала нова война при легендарната битка при Трафалгар, в която Испания претърпява тежки загуби. След тава събитие Наполеон никога повече не повярвал на Испанската монархия. Франция насилила крал Фердинанд да позволи на брата на Наполеон да стане крал на Испания и по-късно това се случило .

1808-1814

Фердинанд бил поставен в затвор и Франция бавно завзела Испания. Англия, Португалия и Испания се обединили, за да се противопоставят заедно на френската заплаха. В крайна сметка Sir Arthur Wellesley нахлул в Испания и отблъснал френските войски; Той видял удобен момент да нападне, когато французите били заети с това да атакуват неуспешно Прусия. По това време Испания загубила повечето от американските си колонии.

-->