Geschiedenis van Spaans eten
Spaanse informatiebronnen

De geschiedenis van de Spaanse keuken

De grote verscheidenheid in de Spaanse cultuur is ook duidelijk zichtbaar in de Spaanse maaltijden. Je zult verstelt staan van de vele verschillende culturen die samenkomen in de Spaanse keuken en leiden tot de heerlijke gerechten, waar Spanje zo bekend om staat.

Geografie

De geschiedenis van de Spaanse keuken is uiteraard nauw verbonden met de geografie van het land. Het Iberisch Schiereiland is bijna helemaal omgeven door water, waardoor zeedieren een belangrijk deel uitmaken van de Spaanse gastronomie en er veel mediterrane maaltijden bereid worden. Het vasteland van Spanje is divers met bergketens, rijkelijk begroeide graslanden, vruchtbare bouwgronden, uitgestrekte kustlijnen en meer, waardoor Spanje rijk is aan verse producten. Zo wordt de beroemde Spaanse ham hoog in de bergen gerookt, liggen wijngaarden en olijfbomen verspreid over het land en komen verse groenten en fruit uit het hele land.

history spanish food
history spanish food

Cultuur & eten

Vele culturen hebben invloed uitgeoefend op de Spaanse keuken. De sauzen zijn Fenicisch, de Grieken brachten de olijfolie naar Spanje en de Romeinen, Carthagers en joden voegden allemaal iets van hun eigen keuken toe. De Moren hebben echter de grootste invloed uitgeoefend op de Spaanse gastronomie tijdens hun jarenlange overheersing. Ze voegden fruit en specerijen toe aan de Spaanse maaltijden en maakten combinaties van fruit, noten, vlees en vis. De rijst, die zo typisch is voor de Spaanse keuken, komt rechtstreeks uit de Moorse eetcultuur. De maaltijden die voor ons zo "typisch Spaans" zijn, zijn eigenlijk een mengeling van allerlei culturen, die de Spaanse keuken beïnvloed hebben.

Amerikaanse invloed

Toen Christopher Columbus Amerika ontdekte in 1492, was dit natuurlijk van belang voor de wereldgeschiedenis, maar ook voor de geschiedenis van de Spaanse keuken. Vanaf 1520 kwamen nieuwe levensmiddelen uit de nieuwe wereld aan in Spanje en begon men deze te gebruiken bij het eten. Enkele van deze levensmiddelen waren tomaten, vanille, chocolade, verschillende soorten bonen en aardappelen, die allemaal tot op heden ten dage nog gebruikt worden in de Spaanse keuken.