Un Chien Andalou
Enforex

Un Chien Andalou

Мълчаливо сюреалистичния филм познат като Un Chien Andalou (Андалусийс- кото куче), дал вдъхновение на всички режисьори на нискобюджетни филми, е създаден от Люис Бюнел и Салвадор Дали. Филмът е продуциран във Франция през 1929. Едно нещо със сигурност може да се каже за тази 16-минутна филмова чудноватост и това е, че тя не е за хора със слаби сърца; Лентата със сигурност цели да шокира и скандализира, което става очевидно от началната сцена, изобразяваща съпруг режещ окото на меланхоличната си съпруга.

Сюжет

Създателите му желаели да представят факта, че не възнамерявали да прилагат рационално мислене или някакъв сюжет. Това правило целяло да покаже, че нещата не може да бъде символични. Оригиналната идея дошла от разговор между Бюнел и Дали за сънищата им, които преживели. Те започнали да се чудят какви други идеи могат да бъдат извлечени от потиснатите човешки мисли. Филмът не следва логическа ред, вместо това сцените прескачат без рационално обяснение от една на друга.

Дали и Бюнел очаквали негативна обществена реакция към филма в късните години на 1920. За тяхно очудване обаче публиката била очарована и филма станал популярен сред други сюреалисти. Не е чудно да се каже, но мрачният характер на филма по-късно повлиял на главните герой, които в крайна сметка се самообиват. След успеха на Un Chien Andalou, Бюнел и Дали пишат заедно друг филм L'Age D'or, които също предизвиква противоречиви мнения и обществен интерес .

-->