Un Chien Andalou
Spaanse informatiebronnen

Un Chien Andalou

De surrealistische en stomme film Un Chien Andalou (De Andalusische Hond) werd gemaakt door Luis Buñuel en Salvador Dalí en was een bron van inspiratie voor alle low budgetfilmmakers. De film werd in 1929 in Frankrijk geproduceerd. Deze film van 16 minuten bevat nogal choquerende beelden. Zo is in de beginscène van dichtbij te zien hoe een man het oog van zijn sombere vrouw opensnijdt. Geen zorgen in die tijd maakten ze ook al gebruik van special effects.

Plot en redenatie

De filmmakers benadrukten dat er geen logica noch plot in deze film zit. De enige regel die ze toepasten, was dat niets een symbolische betekenis mocht hebben. Ze besloten de film te maken na een gesprek over verschillende dromen, die beiden hadden gehad. Ze vroegen zich af welke ideeën allemaal uit de beklemde menselijke gedachtegang konden komen. De film is daarom niet in chronologische volgorde gemaakt, maar springt, net als een gedachtegang, van scène naar scène.

Dalí en Buñuel hadden verwacht dat de maatschappij van eind 1920 hun film niks zou vinden, maar tot hun verrassing was het publiek, vooral de surrealisten, onder de indruk van de film. De film heeft een donkere ondertoon en de hoofdpersonen plegen uiteindelijk allebei zelfmoord. Na het succes van Un Chien Andalou schreven Buñuel en Dalí nog een ander werk samen dat L´Age D´Or heette en net als de voorganger choquerende beelden bevatte.