Педро Алмодовар
Enforex

Животът на Педро Алмодовар

Най-продуктивния и емблематичен режисьор на Испания Педро Алмодовар се залавя с киното още в ранни години. Всъщност той бил толкова обзет от идеята да направи кариера във филмовото изкуство, че на 16 заминава за Мадрид. Изцяло разчитащ на себе си, без пари в джоба, той започнал да работи на различни места, докато не натрупал достатъчно средства, за да си купи първата камера Super8.Испанският диктатор Франциско Франко, затворил официалното училището за кинематографично изкуство в Мадрид, но решителния Алмодовар започнал сам да изучава основите на писането, театралното представление и филмите.

След смъртта на Франко през 1975 и последвалото дългоочаквано възстановяване на демокрацията, Алмодовар става един от пионерите на the movida, движение на млади талантливи испанци в годините след диктатурата, което изразявало себе си чрез алтернативни култури. По това време той се впуснал да пише, играе, режисира, носейки черен грим и дори ставайки част от пънк група. През 1980 първия му пълнометражен комерсиален филм Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón, дебютира и с това стартира зашеметяващия успех в кариерата на Алмодовар.

Педро Алмодовар характерни черти

Появявайки се като водещ режисьор на движението movida през 1980. филмите и идейте на Алмодовар провокират и са далеч от типичните клишета. Някои от лентите му носят автобиографичен характер, а идеите му произхождат директно от испанското общество и жизненият му опит. Концепции като покварата в традиционното семейство, корупцията в правителството и католическата църква, които били прикривани през 50-годишната диктатура, изникнали на преден план в творчеството му.

Той се фокусира на проблеми, които раздират испанското общество, особено това в Мадрид. Не се поколеба да съсредоточи вниманието си на цензурирани или теми табу като корумпирани полицаи, хомосексуалността, употребата на наркотици, спин, проституция, секс и злоупотреби. Филмите на Алмодовар често критикуват заразите, разрушаващи обществото. Режисьорът майсторски придържа филмите си на страна от това да бъдат прекалено документални или драматични. Той проявява характерно чувство за хумор, извиращо от афинитета му към кича, сатирата, пародията, поп изкуството и черната комедия.

Отхвърлените от обществото и средната испанска класа са вдъхновенията на Алмодовар за богатството от незабравими герои и образи. Много от героите са анонимни маргинални образи като проститутки, травестити, бременни монахини, наркомани или раздирани от проблеми жени, които в крайна сметка, доказват моралните си и духовни сили в множество напрегнати ситуации.

Филми на Педро Алмодовар

Филмите на Педро Алмодовар завоюваха редица национални и междуна- родни награди, включвайки Oscar, златен глобус, Гоя и топ призове на филмови фестивали по света като престижния филмов фестивал в Кан. Той играе ключова роля в това да издигне в много от филмите си испанското кинематографично изкуство на международно ниво .

Някои от най-паметните филми на Педро Алмодовар са:

  • Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón
  • ¿Qué he hecho yo para merecer esto?
  • Mujeres al borde de un ataque de nervios
  • Átame
  • Todo sobre mi madre
  • Hable con ella
  • Volver
-->