Pedro Almodóvar
Spaanse informatiebronnen

Het leven van Pedro Almodóvar

De productieve en onafhankelijke Spaanse regisseur Pedro Almodóvar wist al van jongs af aan dat hij iets met film zou gaan doen. Hij was vastbesloten om zijn droom waar te maken en op zestienjarige leeftijd pakte hij zijn spullen bij elkaar en ging hij naar Madrid, waar hij allerlei baantjes aannam om geld te verzamelen voor zijn eerste Super8 Camera. De Spaanse dictator Francisco Franco had de Escuela de Cine in Madrid gesloten, dus besloot de vastberaden Almodóvar om zichzelf de basiskennis van schrijven voor theater en film aan te leren.

Toen Franco in 1975 stierf en de democratie uiteindelijk werd hersteld, ontwikkelde Almodóvar zich tot een van de eersten binnen de Movida Madrileña, een beweging voor jonge Spanjaarden die zich na de dictatuur gingen uiten in alternatieve en punkculturen. Almodóvar was in die tijd druk bezig met schrijven, acteren, regisseren, het dragen van zwarte make-up en hij zat zelfs in een punkband. In 1980 maakte hij zijn eerste commerciële film, Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón, die een groot succes was en het begin van een succesvolle carrière zou inluiden.

pedro almodovar
pedro almodovar

De stijl van Pedro Almodóvar

Deze opmerkelijke regisseur uit de Spaanse Movida in de jaren '80 maakt films die al net zo opmerkelijk zijn. Zijn films zitten vol met autobiografische elementen, aangezien hij voornamelijk inspiratie haalt uit de Spaanse samenleving en zijn eigen levenservaring. Denkbeelden die tijdens de vijftigjarige dictatuur streng verboden waren, zoals verval binnen het traditionele gezin, de overheid of de katholieke kerk, werden nu juist benadrukt.

Ook toont hij in zijn films maatschappelijk problemen van Spanje, vooral de problemen in Madrid. Hij kiest thema´s die voorheen taboe waren, zoals corrupte politieagenten, homoseksualiteit, het gebruik van drugs, travestie, HIV, prostitutie, seks en misbruik. Hoewel zijn films serieuze maatschappelijke problemen behandelen, lukt het Almodóvar op meesterlijke wijze om zijn films niet al te serieus of dramatisch te laten worden. Zijn werk bevat ook humoristische elementen, waarbij de regisseur een persoonlijke voorkeur heeft voor kitsch, ironie, parodie, popart en zwarte humor.

Almodóvar haalt zijn onvergetelijke personages uit de Spaanse middenklasse en de maatschappelijk verstotenen. Zijn protagonisten zijn anonieme, ontevreden huisvrouwen, die het eindelijk erop wagen om voor zichzelf op te komen, terwijl ze met allerlei tegenslagen te kampen hebben. Veel van Almodóvars bijfiguren zijn prostituees, travestieten, zwangere nonnen en drugsverslaafden.

Films van Pedro Almodóvar

Pedro Almodóvar heeft vele nationale en internationale prijzen gekregen voor zijn films, waaronder een Oscar, een Golden Globe, een Goya en andere prijzen in wereldwijde festivals, zoals het gerenommeerde filmfestival van Cannes. Hij heeft een onmiskenbare rol gespeeld in het internationaliseren van de Spaanse filmwereld.

Enkele aanraders van Pedro Almodóbar zijn:

  • Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón
  • ¿Qué he hecho yo para merecer esto?
  • Mujeres al borde de un ataque de nervios
  • Átame
  • Todo sobre mi madre
  • Hable con ella
  • Volver