Алехандро Аменабар
Enforex

Животът на Алехандро Аменабар

През 1972 се рожда един от най-забележителните и талантливи испански режисьори. Алехандро Аменабар израства в Испания след като избягал като малко момче заедно със семейството си от изпълнената по онова време от корупция държава Чили. Той бързо утвърждава неутолимата си жажда за живот, посветен на кинематографията и още от тийнейджър режисира няколко кратки филма.

През 1991 излиза първият му кратък филм озаглавен La Cabeza (Главата), който незабавно извежда Алехандро Аменабар от анонимността, печелейки награда от Асоциацията на независимите продуценти аматьори. Веднага след това през 1992 го последва втори равен и дори по-голям успех с филма Himenóptero,който печели награди на множество фестивали за късометражно кино. Първият пълнометражен филм на Алехандро Аменабар Tésis, се появява на екрана, когато режисьорът е само на 22г, осигурявайки му репутацията на един от най-големите бъдещи испански кинематографични таланти.

Досега Аменабар безспирно работи като режисьор, сценарист и музикален композитор на собствените си филми, а дори понякога се изявява като кинооператор и редактор.

Отличителни черти в творчеството на Аменабар

Алехандро Аменабар споделя, че неговите филми не са създадени, за да дават отговори, а по-скоро да поставят въпроси. Колекцията му от филми включва интелигентни заплетени сюжети, който илюстрират темите във филмите по един разнообразен и оригинален начин. Базирайки се на класическите хорър филми и въвеждайки без усилие други жанрове като научна фантастика и снъф филми", повечето от творбите на Алехандро Аменабар са изпълнени с напрежение психологически трилъри.

Винаги впускайки се в нови амплоа, Алехандро Аменабар решава да напусне трилър жанра и да отдаде временно вниманието си на спорния казус между смъртта с достойнство и евтаназията в емоционалния филм Mar Adentro

Филмите на Алехандро Аменабар

Филмовата кариера на Алехандро Аменабар не се очаква да залезе скоро, но той вече е успял да завоюва множество призове за кратката си кариера. Не само неговите филми впечатляват и вдъхновяват зрителите по света, но те също печелят купища награди като Оскар, наградите Гойа, Европейсите филмови награди, наградите на критиците, наградите златен глобус и много. други. Сред шедьоврите на Аменабар са:
  • Himenóptero
  • La Cabeza
  • Tésis
  • Abre los ojos
  • Los Otros (The Others)
  • Mar adentro
-->