Хулио Медем
Enforex

Живота на Хулио Медем

От деня, в който се ражда през 1958, Хулио Медем бил непрестанно до баща си- известен режисьор. Бидейки от привилигирован произход, той започнал да учи медицина, но никога не могъл да се отърве от натрапчивото чувство, че истинската му страст са всъщност филмите. През 70-те и 80-те започва да режисира късометражни филми, учейки се да пише пълнометражни сюжети, за който се надявал някои ден да режисира сам.

През 1992 Хулио Медем стартира премиерата на първия си пълнометражен филм, Vacas, след който критиците веднага и с право го сочат за следващия голям талант. Наричайки го кинематографичния наследник на големи испански режисьори като Люйс Бюнел, Иван Зулуета и Виктор Ерис, Медем със сигурност не разочарова публиката. Той впечатлява дори звезда от ранга на Стивън Спилбърг, който счита Медем за един от най-оригиналните и обещаващи режисьори на испанското кино.

Творчески характеристики на Хулио Медем

Хулио Медем е познат с изключително персоналните перспективи и оригиналните теми, които комбинират трагедии, съдби, съвпадения, любов, съперничество, страст и т.н. Силните характери са винаги на показ и преден план, тъй като Медем изследва сложното психологическо човешко подсъзнание. Друга отличителна черта на филмите му е смесицата между реалност и фантазия или така наречената магично-реалистична перспектива. Социалните и политически теми също залягат в творчеството му поради факта, че той самия произлиза от Баската страна. Този факт бива подчертан във филми като Vacas и документалния La Pelota Vasca.

Иновационната техника на Хулио Медем преоткрива кинематографичните основи, като подчертава силата и възможностите на простата визия, светлина, пространство и перспектива. Кратките диалози доминират във филмите му, което позволява на героите да оставят изненадващо дълбока следа с характерите си. Истински кинематографичен иноватор, който винаги преминава границите на известното, Медем става известен и с това, че е първият европейски режисьор, който използва високотехнологична камера подобна на тази, с която е продуцирана третата част на Star Wars .

Филми на Хулио Медем

Медем завоюва множество доказателства за постиженията си с наградите Goya и топ призове на филмовия фестивал в Кан. Сред най-забележителните му филми са :

  • Vacas
  • La Ardilla Roja
  • Tierra
  • Los amantes del círculo polar
  • Lucía y el sexo
  • La pelota vasca.
  • La piel contra la piedra
  • Caótica Ana
-->