Julio Médem
Spaanse informatiebronnen

Het leven van Julio Médem

Julio Médem, die in 1958 geboren werd, speelde al van kinds af aan met de Super8 Camera van zijn vader. Hij groeide op in een bevoorrechte omgeving en begon, toen hij oud genoeg was, met een studie medicijnen. Hij verloor echter nooit zijn passie voor het filmen uit het oog. In de jaren ´70 en ´80 regiseerde Médem verschillende korte films, waar hij veel van leerde, en schreef hij filmscripts in de hoop die ooit op een dag te kunnen regisseren.

In 1992 ging zijn eerste film, genaamd Vacas, in première. Filmcritici bestempelden hem meteen - en terecht - als aankomend talent en de opvolger van grote Spaanse namen, zoals Luis Buñuel, Iván Zulueta en Víctor Erice. Médem is een originele, belangrijke en veelbelovende regisseur binnen de Spaanse filmwereld.

julio medem
julio medem

De stijl van Julio Médem

De films van Julio Médem staan erom bekend dat ze vanuit een zeer persoonlijk perspectief verteld worden en hebben vaak originele thema´s over tragedie, het noodlot, toeval, liefde, rivaliteit en passie. Zijn personages hebben sterke karakters, waarbij Médem ons een kijkje laat nemen in hun ingewikkelde gevoelsleven en onderbewustzijn. Een ander kenmerk van zijn films is het opzettelijk mengen van realiteit en fantasie. Hij gebruikt vaak sociale en politieke onderwerpen uit zijn geboorteplaats, het Baskenland, in zijn fims. Voorbeelden hiervan zijn Vacas en de documentaire La Pelota Vasca.

Julio Médem legt de nadruk vooral op eenvoudigheid, licht, ruimte en perspectief. Zijn films zitten vol eenvoudige dialogen, waardoor de personages en hun emoties verbazingwekkend duidelijk naar voren komen. Médem is een ware pionier binnen de filmwereld en tevens de eerste Europese regisseur die de high-tech camera, waarmee het derde vervolg van Star Wars gefilmd werd, gebruikte.

Films van Julio Médem

Enkele baanbrekende films van Julio Médem, die bekroond werden met Goya Awards en prijzen op het Film Festival van Cannes, zijn:

  • Vacas
  • La Ardilla Roja
  • Tierra
  • Los amantes del círculo polar
  • Lucía y el sexo
  • La pelota vasca.
  • La piel contra la piedra
  • Caótica Ana