Федерико Гарсия Лорка
Enforex

Федерикo Гарсия Лорка

Федерико Гарсия Лорка е дълбоко уважаван поет, писател и сценарист и важен член на така нареченото поколение 27 (1927). Роден през 1898, той загива преждевременно в първите дни на Испанската Гражданска Война, когато е отвлечен от националистите и е екзекутиран. Изглежда че той винаги се бори с таланта си и това да бъде винаги в центъра на общественото внимание. Личните му проблеми му пречинили голямо нещастие и дори депресия, особено що се отнася до хомосексуалните му наклонности в един много неподходящ период. През ранните си години той учи в университета в Гранада, въпреки че по-късно фокусира вниманието си върху медиите и театралните продукции.

Лорка се сприятелява със Салвадор Дали и Люйс Бюнел, които били влиятелни творци сюреалисти, които в последствие имали значително влияние над работата и личния му живот. Той пише първата си продукция озаглавена The butterflys evil spell, която е спряна само след четири представления след не толкова позитивен обществен прием. Историята разказва за любовта между хлебарка и пеперуда и меко казано повдигнала не малко критични коментари! В последствие той бил повлиян от авангардното движение, когато пише поезия като Canciones и Romancero Gitano през 1928. Лорка бива романтично свързан с Дали през 1925-28, който обаче не отговаря на чувствата му. След този момент Лорка се депресира и примирява с хомосексуалността си.

По-късно той изпада в депресия, чувствайки се отчужден от приятелите си, когато Дали и Бюнюел създали известния си 16 минутен филм Un chien andalou. Лорка счел филма за персонална обида към него и прекъснал изведнъж приятелството си с Дали. Семейството му решава да го изпрати в САЩ, където той учи и създава пиесата The Public с едно от най-известните му произведения Blood wedding, което той създава през 1933. За съжаление творбите му не били достъпни в Испания и дори цензурираните версии били пазени далеч от общественото внимание до 1953 поради упражнявания контрол от страна на диктатора Франциско Франко, който не харесвал творчеството му. Както споменахме Лорка бил екзекутиран в първите дни на гражданската война и оттогава смъртта на творецът бива отбелязвана в цяла Испания. Статуя с неговия силует може да бъде видяна днес в Мадрид на площад Santa Ana.

Някои от най-добрите му творби са:

  • Blood Wedding
  • Comedia sin Titulo
  • Amor de don Perlimplin con Belisa en su Jardin
  • Los titeres de Cachiporra
  • The House of Bernarda Alba
-->