Federico Garcia Lorca
Spaanse informatiebronnen

Federico Garcia Lorea

Federico Garcia Lorca was een gerespecteerd dichter, auteur en toneelsschrijver. Ook maakte hij deel uit van de Generación del 27 (1927). Hij werd geboren in 1898, maar leefde niet lang. Tijdens de Spaanse burgeroorlog werd hij door nationalisten weggevoerd en geëxecuteerd. Federico had moeite met zijn talent en het leven in het middelpunt van de belangstelling, wat nog eens bemoeilijkt werd door persoonlijke problemen. Hij was vaak ontzet en depressief, vooral vanwege zijn homoseksuele trekjes in een tijd, waarin dit niet geaccepteerd werd. In zijn beginjaren studeerde hij aan de universiteit van Granada en later werkte hij vooral aan theatervoorstellingen.

Hij was bevriend met Salvador Dalí en Luis Buñuel, die beiden surrealistische kunstenaars waren en grote invloed uitoefenden op de werken en het persoonlijke leven van Federico Garcia Lorea. Lorea´s eerste theaterproductie, genaamd The butterflys evil spell, werd al na vier voorstellingen stopgezet. Het verhaal over de liefde tussen een kakkerlak en een vlinder werd niet door het publiek gewaardeerd. Daarop stortte Federico zich op de avant-garde beweging en begon hij poëzie te schrijven, zoals Canciones en Romancero Gitano uit 1928. Tussen 1925 en 1928 had hij gevoelens voor Dalí, maar hij kon zich niet bij zijn homoseksualiteit neerleggen.

Zijn vriendschap met Dalí en Buñuel verkoelde echter, nadat zij de beroemde film Un chien andalou, die 16 minuten duurt, samen gemaakt hadden. Lorca voelde zich aangevallen en beëindigde abrupt zijn vriendschap met Dalí. Zijn familie besloot daarna om hem naar Amerika te sturen. Hij studeerde in New York en creëerde daar zijn toneelstuk The Public. In 1933 schreef hij zijn meest bekende stuk, genaamd Bodas de sangre. Zijn werk werd niet opgevoerd in Spanje tijdens de dictatuur van Francisco Franco, die niets van de werken van Lorca moest hebben, en zelfs de gecensureerde versies werden tot 1953 voor het publiek verborgen gehouden. In de begindagen van de Spaanse burgeroorlog werd hij terechtgesteld, waarna men zijn werken steeds meer is gaan respecteren. Op het Plaza Santa Ana in Madrid kun je een standbeeld van Federico Garcia Lorca vinden.

Enkele van zijn werken zijn:

  • Bodas de sangre
  • Comedia sin Titulo
  • Amor de don Perlimplin con Belisa en su Jardin
  • Los titeres de Cachiporra
  • La casa de Bernarda Alba