Люис де Гонгора
Enforex

Luis de Gongora

Роден през 1561, Луис де Гонгора е испански поет. Работата му е позната и се асоциира със стила Culteranismo, който е смесица от метафори в писането за да се добави смисъл на текста и да се заинтригува читателя. Този стил е в силен контраст с Conceptismo (Концептизма), стил използван от неговия съперник в литературното творчество по това време Francisco de Quevedo.

История на живота му

Той произлиза от доста заможно семейство с високо уважаван баща съдия и не по-малко влиятелна майка. Гонгора взима фамилното име на майка си, с което показвал "pure Christian blood"(чистата си християнска кръв), което било много важно във времената, в които живял. На 15 години започва да учи право в университета в Саламанка. Той получава ранно подкрепа от писателя Мигел де Сервантес, автор на Дон Кихот ; Сервантес оценява творбите на Гонгора през 1585, когато публикува творбата си La Galatea.

През 1605 Гонгора бил ръкоположен като свещеник, след което прекарва кратък период като свещеник при крал Филип III. През този период той меко казано имал проблеми със своя съперник в творчеството Quevedo; Двамата постоянно обменяли обвинения един към друг и дори стигнали до там, че Quevedo купил къщата на Гонгора, изхвърляйки го от собствения му дом. Не е нужно да се казва, че между тях съществувал взаимен раздор и единственото нещо, което спряло враждата им било смъртта на Гонгора през 1627.

Гонгора не винаги проявявал здрав разум и чувство на зрялост в ранните си години като свещеник. Вместо това той бил завладян от страстта си към хазарта и скоро това повлияло в значителна степен на творчеството му. Друг принос на Гонгора било началото на формирането на 'Generation of 27', група от авангардни поети и писатели, които създали запомнящи се творби, уважавани дори до днес.

Някои от най-известните му творби

  • De un Caminante Enfermo que se Enamoro Donde fue Hospedado
  • De la Brevedad Engañosa de la Vida
  • A Jupiter
  • A Don Francisco de Quevedo
  • Señora Doña Puente Segoviana
-->