Alejandro Amenábar
Spaanse informatiebronnen

Het leven van Alejandro Amenábar

1972 was het jaar waarin een van de meest bekende en getalenteerde regisseurs van Spanje geboren werd. Alejandro Amenábar groeide op in Spanje, nadat hij als klein jongetje met zijn familie had moeten vluchten uit Chili vanwege de toenemende corruptie. Al snel gebruikte hij zijn onstuitbare levenslust om films te maken en in zijn tienerjaren had hij al enkele korte films geregisseerd.

In 1991 bracht hij zijn eerste korte film uit onder de naam La Cabeza en meteen kreeg hij erkenning voor zijn werk in de vorm van een prijs van de Asociación Independiente de Cineastas Amateurs (AICA) (Onafhankelijke Amateuristische Filmmakers Vereniging). Hij vervolgde zijn succes in 1992 met de korte film Himenóptero, die op verschillende filmfestivals de award voor Beste Korte Film ontving. Toen hij nog maar 22 jaar oud was, bracht hij zijn eerste film van normale lengte uit, Tésis, en werd daarmee een van de grootste aankomende talenten onder de regisseurs in Spanje.

Tot op de dag van vandaag werkt Amenábar onvermoeibaar als regisseur, scenarioschrijver en muzikaal componist van zijn films en soms helpt hij zelfs een handje als cameraman of editor.

alejandro amenabar
alejandro amenabar

De stijl van Alejandro Amenábar

Alejandro Amenábar zegt dat zijn films geen films met antwoorden zijn, maar films met vragen. Kenmerkend voor zijn films zijn de intelligente, intrigerende en verwarrende verhaallijnen, die steeds op vernieuwende manieren een origineel thema brengen. De meeste films van Alejandro Amenábar zijn uitstekende, spannende psychologische thrillers, waarin veel invloeden uit klassieke thrillers zitten, maar ook invloeden uit andere genres, bijvoorbeeld sciencefiction.

Na loop van tijd laat Alejandro Amenábar, die altijd op zoek is naar nieuwe ideeën, het thrillergenre een tijdje voor wat het is om zich te richten op het controversiële onderwerp: euthanasie. Het resultaat is de emotionele en hartverscheurende film Mar Adentro.

Films van Alejandro Amenábar

Hoewel de filmcarrière van Alejandro Amenábar nog maar net is begonnen, heeft hij al vele awards gewonnen. Zijn films hebben niet alleen overal ter wereld het publiek verrast en geïnspireerd, ze zijn ook vaak in de prijzen gevallen, Oscars, Goya Awards, Europese Film Awards, Critics Choice Awards, Golden Globes enz.

Beroemde films van Amenábar zijn:

  • Himenóptero
  • La Cabeza
  • Tésis
  • Abre los ojos
  • Los Otros (The Others)
  • Mar adentro