Рафаел Монео
Enforex

Рафаел Монео: История на живота му

Рафаел Монео е един от най-прочутите съвременни архитекти излезли през последните десителия в Испания. Роден в Тудела (Навара) през 1937 днес Монео се счита за един от най-добрите професионалисти на международната архитектурна сцена.

Като малък Рафаел Монео се насочил към Мадрид, за да се изучава в училището Escuela Técnica Superior de Arquitectura. През този период той работи в Мадрид при архитекта Francisco Sáenz de Oiza. На 24 години, вече завършил архитектура заминава в Дания да работи заедно с Jórn Utlon, известният архитект на операта в Сидней.

През 1963 Рафаел Монео получава стипендия от испанската академия в Рим , където той учи между 1963 и 1965. След това се установява в Мадрид и започва да пише името си сред най-добрите в историята съвременни архитекти.

a
b

Монео прекарва следващите пет години, работейки и преподавайки в Мадрид в градското училище по архитектура, преди да се отправи към Барселона, където отваря магазин между 1970 и 1980. Когато се отправя отново към Мадрид през 1980 той продължава да преподава и да твори. По това време Рафаел Монео е придобил международна слава с модерния си дизайн и бива поканен да преподава в престижни университети из Европа и САЩ, оставяйки своя отпечатък в архитектурата на 80те. През 1985 той става доайен на факултета по дизайн на университета Харварт.

Рафаел Монео: Архитектурно влияние

Рафаел Монео винаги смесва любовта си към дизайна със страстта си към преподаване. Сградите му често включват изчистени прави линии, които наподобяват формации на ординати или паралели, които като че ли академичният му разум филтрира през креативния му, за да създаде сгради с внушителна графична основа.

Времето прекарано в Дания между 1961 и 1962 изиграва голяма роля върху бъдещия стил на твореца. Вливайки архитектурни стилове от 70-те и 80-те с традиционните скандинавски стилове и материали. Рафаел Монео създава свой собствен уникален дизайн и концепции. Добър пример за това са дървените блокове, използвани в модерна катедрала La Catedral de Nuestra Señora de Los Ángeles в Лос Анжелис (1996-2002).

Вярвайки, че всички сгради трябва да издържат изпитанието на времето, а не да бъдат съградени, репродуцирани и разрушени, Рафаел Монео работи над философията да съгради нещо, което да остане винаги модно, за да могат бъдещите поколения да се възхищават на творбата. Наскорошното разширение на музея Прадо е добър пример за това. Чрез внимателното обмисляне на факта, че новата сграда на арт галерията не трябва да се различава от интериора, Монео използва прости линии в обновяването, за да въведе една от най-старите сгради на Мадрид в 21 век.

Рафаел Монео: Известни проекти

  • Национален музей на римското изкуство, Мерида, Испания (1980-1985)
  • Ж.П гара Atocha, Мадрид, Испания (1985-1988)
  • Летище San Pablo, Севиля, Испания (1989-1992)
  • Музей на модерното изкуство и архитектура,Стокхолм,Швеция(1991-1998)
  • Музей на изкуството, Хюстън, САЩ (1992-2000)
  • Катедралата Nuestra Señora de Los Ángeles, Лос Анжелис , САЩ (1996-2002)
  • Музей на Науката, Валядолид, Испания (2001)
  • Разширението на музея Прадо, Мадрид, Испания (2001-2007)

-->