Енрик Миралес
Enforex

Енрик Миралес: История на живота

Енрик Миралес е роден в Барселона през 1955 и през цялата си архитектурна кариера той оставя следа върху сградите на Каталуния и света. На 15 Енрик Миралес решава да учи в архитектурното училище на Барселона (ESTAB) където се обучава до 1978. Той допълва обучението си като работи почасово в артитектурната компания на Albert Viaplana и Helio Pinñón където той доразвива уменията си, работейки над няколко интересни проекти.

След като печели няколко конкурса Миралес и съпругата му, Carme Pinós отварят свой собствен офис, където работят между 1984 и 1991. Това маркира един най-важните етапи от кариерата на Енрик Миралес, тъй като той получава международна популярност. След края на режима на Франко в Испания през 1975, младите и креативни личности като Миралес процъфтяват и Испания претърпява един от най-интересните архитектурни бумове в историята си. Енрик Миралес се озовава на точното място и време и оригиналният му стил бързо бива разпознат.

Бракът на Миралес се разпада също както и партньорството му с Pinós. Въпреки това те продължават да работят в отделни офиси, докато Енрик не се сгодява за Benedetta Tagliabue през 1993, за да създават EMBT Architects. Именно по време на това партньорство той създава някои от най-известните си сгради извън Испания.

За съжаление Енрик Миралес почива от мозъчен тумор на 45 преди най-големия му проект сградата на шотландския парламент в Единбург да бъде завършена. Той е погребан в гробището Igualada, което той самия е проектирал заедно с първата си жена Carme Pinós. Втората му жена Benedetta продължава да управлява общия им бизнес в EMBT Architects.

Енрик Миралес: Архитектурен Стил

Енрик Миралес изучава внимателно обкръжаващата го среда, за да конструира творбите си. Той се вглежда извън затвореното пространство на сградите, задавайки си въпроси и, внасяйки хармония на конструкцията с околния пейзаж. По чувствителният подход към архитектурата той съобразява и с изостреното си чувство към историята на сградите.

Материалите използвани от Енрик Миралес са тежки и индустриални, докато дизайните му са смели, сложни и грабващи вниманието.

Enric Miralles: Известни сгради

  • 1985-1994: Гробището Igualada , Igualada, Барселона.
  • 1988-1991: Archery Range for 1992 Olympics, Барселона
  • 1990-1992: Pergola за Олимпийското село, Барселона
  • 1997-2001: Santa Caterina Market conversion, Барселона
  • 1998-2002: Сградата на Шотландския Парламент, Единбург
-->