Rafael Moneo
Spaanse informatiebronnen

Rafael Moneo: biografie

Rafael Moneo werd geboren in 1937 in Tudela (Navarra) en is tegenwoordig een van de hoofdrolspelers binnen de internationale en Spaanse architectuur.

Op jonge leeftijd ging Rafael Moneo naar Madrid om daar aan de Escuela Técnica Superior de Arquitectura te studeren. Tijdens zijn leertijd werkte hij voor de Madrileense architect Francisco Sáenz de Oiza. Toen hij 24 jaar oud was en net geslaagd voor zijn architectenopleiding, ging hij naar Denemarken, waar hij samenwerkte met Jórn Utlon, de beroemde ontwerper van het Sydney Opera House.

In 1963 kreeg Rafael Moneo een beurs aangeboden om aan de Spaanse academie in Rome te studeren, wat hij van 1963 tot en met 1965 deed. Daarna begon hij voor zichzelf in Madrid en groeide zijn reputatie als architect en wetenschapper binnen de moderne kunstwereld.

a
b

Moneo werkte 5 jaar lang in Madrid, terwijl hij les gaf aan de Escuela de Arquitectura. Daarna ging hij naar Barcelona, waar hij van 1970 tot 1980 werkte en vervolgens weer terugging naar Madrid in 1980 om les te geven en te ontwerpen. In de jaren '80 kreeg Rafael Moneo wereldwijd enthousiaste kritieken voor zijn moderne ontwerpen en werd hij uitgenodigd om lezingen te houden in vele topuniversiteiten in Europa en Amerika. In 1985 werd hij decaan aan de Graduate School of Design van de universiteit Harvard en kreeg hij vele internationale awards voor zijn werken.

Rafael Moneo: architectuur

De werken van Rafael Moneo hebben iets metrisch en wiskundigs, doordat Moneo zijn voorliefde voor ontwerpen mengt met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Zijn gebouwen bestaan vaak uit simpele, rechte lijnen, die parallelle of blokjespatronen vormen.

Moneo´s bezoek aan Denemarken van 1961 tot en met 1962 heeft invloed gehad op zijn futuristische stijl. Rafael Moneo ontwikkelde zijn eigen unieke ontwerpideeën door moderne trends uit de jaren '70 en '80 te mengen met de traditionele Scandinavische stijl en materialen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de houten blokken die hij voor de bouw van de moderne kathedraal, La Catedral de Nuestra Señora de Los Ángeles (1996 - 2002), in Los Angeles gebruikte.

Rafael Moneo is er met hart en ziel van overtuigd dat gebouwen de tand des tijds moeten kunnen doorstaan in plaats van gebouwd, hergebouwd en afgebroken te worden. Zijn motivatie is het ontwerpen van iets dat toekomstige generaties nog kunnen bewonderen vanwege de tijdloosheid van het ontwerp. Een goed voorbeeld hiervan is de recent onthulde aanbouw van het Museo del Prado in Madrid. Moneo heeft in gedachten gehouden dat het bij een kunstgalerij gaat om de inhoud en niet om het gebouw zelf en daarom maakte hij gebruik van simpele lijnen in zijn moderne aanbouw om dit gebouw, een van de oudste gebouwen in de stad, naar de 21e eeuw te brengen en het een tijdloze uitstraling te geven.

Rafael Moneo: beroemde werken

  • Museo Nacional de Arte Romano , Mérida, Spanje (1980-1985)
  • Station Atocha, Madrid, Spanje (1985-1988)
  • Vliegveld San Pablo, Sevilla, Spanje (1989-1992)
  • Moderna museet, Stockholm, Zweden (1991-1998)
  • Museum of Fine Arts, Houston, Amerika (1992-2000)
  • Cathedral de Nuestra Señora de Los Ángeles, Los Angeles, Amerika (1996-2002)
  • Museo de la Ciencia , Valladolid, Spanje (2001)
  • Aanbouw Museo del Prado, Madrid, Spanje (2001-2007)