Гугенхайм Билбао
Enforex

Гугенхаим Билбао

Проектиран от родения в Канада архитект Frank Gehry, забележителният музей Гугенхайм, олицетворява програмата за модерна трансформация в процъфтяващ център на модерното изкуство на баската страна и град Билбао .

Музеят приютява колекции на модерното изкуство, с творби от националната и международната сцена. Много обаче смятат, че впечатляващото творение на Gehry вдъхва много повече респект, отколкото изкуството, изложено в самата сграда. Frank Gehry получава работата по проектирането на Guggenheim през 1993 и шедьовърът от 24000 кв.м титаниум, е отворен за посетители през 1997.

Музеят Гугенхайм в Билбао е настина едно изящно парче архитектурна пищност. Gehry успешно преминава границите на модерната архитектура възползвайки се от технологичния напредък. Той конструира плавните извивки и неправилния дизайн на сградата, използвайки CATIA компютърно базирана симулационна система. Архитектът разработил няколко скелета от хартия и дърво преди да направи реалната сграда с огромни листа от сребърен титаниум.

Впечатляващата структура допълва околностите със закръгленото си сребърно тяло, пробуждащо представата за блестящ в морето приказен кораб. Gehry почерпил вдъхновение от наследството на Билбао като пристанище с традиции в риболова. В добавка близостта на града до морето, отбелязва водната тема, като музея е разположен точно до река Nervión. Масивните стъклени плоскости, формират централното предверие и позволяват на голямо количество естествена светлина да се филтрира и да освети музея. През нощта се добавя допълнително измерение към кораба, тъй като музеят се осветява с топли тонове, които се отразяват от блестящата повърхност на екстериора.

През първото десетилетие от съществуването си Гугенхайм в Билбао триумфира успешно, постигайки целите си - да привлече вниманието към град Билбао и да даде нов облик на градския център. Дизайнът на Gehry е със такава архитектурна сила, че той бързо става символ икона на град Билбао и на Баската страна като цяло. Всяка година музея привлича посетители от цял свят, добивайки популярността на един архитектурен шедьовър с оригинален дизайн.

Гугенхайм Билбао и Входни такси

Вторник- Неделя: 10am-20pm (Затворен понеделниците)
Юли -Август отворен понеделник до неделя 10 сутрин -20 вечерта

Вход между €6.50 и €12.50 в зависимост от сезона/ отстъпката.

-->