Града на Изкуствата и Науките
Enforex

Градът на изкуството и науката

Тази невероятна сбирка от сгради приютява някои от най-новите научни достижения и творби на световното изкуство. Ансамбълът от сгради доказва невероятният способност на Сантяго Калатрава да изразява това което е вътре в сградата чрез екстериорния и дизайн. Калатрава решил да използва изобилие от вода в дизайна, за да завърши напълно визията си за всяка една сграда и да добави магично докосване към фотуристичният стил на цялото място. Посетителите не само се възхищават на сградите, но и на тяхното отражение във водата, което.допълва изцяло картината. По-късно Феликс Кандела също допринася към дизайна на градът с неговия L'Oceanografic - най-големият аквариум в Европа и рай за почитателите на подводния свят.

Градът на изкуствата и науките е проект, целящ да привлече повече туристи във Валенсия извън тези който посещават града заради фестивала Las Fallas през март. Построен през 1991 и 2006, градът на изкуствата и науките бе разширен малко по малко, за да се превърне в това което представлява сега.

Калатрава бе ангажиран с предизвикателството да конструира планетариума, операта и музея на науката на мястото на старото легло на река Турия. След опостушителното наводнение, разрушило зоната през 1957 реката бе отклонена, оставяйки изобилна зона от неизползвана земя, простираща се на 10 км около центъра на града. Правителството решава да използва земята и поръчва стройтелството на града на Изкуствата и Науките, който бързо се превърна във втората най-посещавана атракция за цяла Испания.

Първата отворена сграда бе L'Hemisfèric (Планетариума) през 1998. Планетариумът също така приютява и IMAX кино. Калатрава взел вдъхновението си за сградата от идеята за универсалното око, което вижда и знае всичко. Огромният купол, който приютява планетариума и IMAX киното са обградени от алуминиеви цилиндрични стълбове, които подкрепят сградата, но също и придават естетичен вид на конструкцията. Сграда на Калатрава дава само половината картина-отражението в изкуствено изграденото езеро, което обкръжава сградата, дооформя изцяло идеята за фотуристичното съоръжение. Отвътре в L'Hemisfèric се използват най-високите технологии за IMAX кино, планетариум и лазерно шоу.

Две години след откриването на L'Hemisfèric, отвори врати за публиката втората футуристична сграда на Калаватра. Музеят на науките Príncipe Felipe е огромен научен музей с множество изложебени зали и експонати. Триетажната сграда е конструирана от серии от нива и свързващи конструкции, който наподобяват гръбначен стълб на животно

През 2001 L'Umbracle (Паркингът на комплекса) бе отворен. Без съмнение това е най-атрактивният паркинг, който някога сте виждали. С площ за над 900 коли, Калатрава използва площта на паркинга практично и разумно като превръща мястото в една приятна за ползване зона. Над паркинга има огромна алея , заобиколена от метални арки, подравнена с изящни дървета. Това превръща паркинга в едно невероятно място за разходка и за наблюдение на целия град на Изкуствата и Науките.

Финалната добавка на Калатрава към града на Изкуствата и Науките е забележителният дворец на изкуствата Reina Sofia (операта Reina Sofia ). Съдържаща четири различни аудотории операта е приютявала много важни музикални събития. Огромната конструкция е като модерна склуптура на хоризонта, но тя също приютява и много други събития. Изградена от комбинация от бял бетон и начупени плочки в стил Гауди, покривът е направен във формата на перо, което придава изключително елегантен стил на сградата.

Градът на изкуствата и науките във Валенсия има сериозен принос към модерната архитектура и може да представлява една незабравима еднодневна разходка.

-->