Кармен
Enforex

Кармен

Кармен е новела публикувана през 1845 от Проспер Мериме. Историята разказва за мошеник, който обива любовта си в една сложна смесица от заговорки, измами и ревност. Кармен е считана за герой, въпреки че с държанието си във филма по-добре би било да я наречем анти-герой. Филмът е преправян няколко пъти поради популярността му и Кармен дори има посветена на нея статуя в Севиля - доста впечатляващо за измислен герой!

Историята

Историята е разказана от първо лице, за да въвлече и ангажира читателя сякаш той също участва в разказа. Разказвачът говори за неговите пътувания, които в крайна сметка го срещат с Дон Хосе, по-горе споменатия измамник. Разказвачът предупреждава, че Хосе е лош герой и трябва да бъде избягван, но вместо да го избегне той става приятел с него. Историята продължава, когато главния герой среща Кармен. Циганка готова да предскаже бъдещето, вглеждайки се в часовника му. След като тя разкрива детайли за съдбата му срещата им е прекъсната внезапно от Дон Хосе. Той се намесва, за да отърве героя от Кармен. По-късно главният герой разбира, че часовникът му, в който Кармен се е загледала, е откраднат. Той бързо осъзнава, че Кармен не е имала толкова невинни намерения, както той предварително смятал.

Дон Хосе срещнал Кармен, докато работил в цигарена фабрика като пазач. Тя попада в неприятности, когато извършва престъпление като обезобразява един от роботниците с формата x. След този акт Дон Хосе се опитва да арестува Кармен, но не го прави. В момент на лоша преценка тя го убеждава, че е баска, след което той проявява състрадание бидейки баск и решава да я пусне. За това си действие е наказан, но тя се завръща, за да компенсира спасителя си. Следващата сценка показва Дон Хосе в борба с главния лейтенант, който бива убит от Хосе, за да избягат заедно с Кармен. Историята продължава след тяхното бягство и показва развитието на ревност от страна на Хосе към Кармен, когато вижда как тя използва женския си чар, за да спечели това, което и е необходимо. Той разбира скоро, че Кармен има съпруг, който Хосе убива, за да я убеди да избягат заедно. След тази серия от случки Кармен споделя , че няма същите чувства към Хосе, както преди. Той прави грешката да я убие в изблик на ярост, след което се предава.

Още за испанските герой
-->