Carmen
Spaanse informatiebronnen

Carmen

Carmen werd in 1845 als roman geschreven door Prosper Merimee. Het verhaal gaat over een bandiet die zijn geliefde gedood heeft na een ingewikkelde verhaallijn vol misleidingen en jaloezie en zichzelf vervolgens uitlevert aan de politie. Carmen is de protagoniste van het verhaal, alhoewel haar gedrag in de verfilming haar eerder tot antiheld maakt. Het verhaal is meerdere keren verfilmd vanwege grote populariteit en tegenwoordig heeft Carmen zelfs haar eigen standbeeld in Sevilla!

Het verhaal

Het verhaal wordt vanuit een ik-perspectief verteld, waardoor de lezer het verhaal uit de eerste hand te horen krijgt. De ik-persoon vertelt hoe hij tijdens zijn reizen de bandiet Don Jose tegenkomt. Men heeft de ik-persoon gewaarschuwd dat Jose gevaarlijk is en dus beter gemeden kan worden, maar de ik-persoon wordt juist een goede vriend van Don Jose. Later in het verhaal ontmoet de ik-persoon Carmen, een zigeunerin die hem zijn toekomst voorspelt. Ze worden echter onderbroken door Don Jose, die ondanks hevige protesten van Carmen de ik-persoon meeneemt. De ik-persoon merkt later dat zijn horloge, waar Carmen de hele tijd naar had zitten kijken, weg is en beseft dat Carmen niet zo onschuldig is als hij dacht.

Don Jose heeft Carmen leren kennen toen ze werkte in een sigarenfabriek, waar hij als bewaker werkte. Hij moest haar arresteren, nadat ze een medewerker met een mes aangevallen had. Als ze hem vertelt dat ze, net als hij, uit Baskenland komt, verandert hij echter van gedachten en laat haar gaan. Hij wordt voor zijn ongehoorzaamheid gestraft, maar later bezoekt Carmen hem om hem te bedanken. Vervolgens overtuigt ze hem ervan om een oogje dicht te doen, terwijl zij en haar vrienden wat spullen smokkelen. Don Jose vecht met zijn luitenant en doodt hem, waarna hij met Carmen wegvlucht. Ze beleven allerlei wilde avonturen, maar Jose wordt steeds jaloerser als hij merkt dat Carmen altijd haar vrouwelijke charmes gebruikt om te krijgen wat ze wil. Hij ontdekt dat Carmen een man heeft en vermoord hem om haar ervan te overtuigen dat ze bij hem moet blijven. Zij vertelt hem echter dat haar gevoelens voor hem veranderd zijn, waarna hij haar in een woedebui doodt en zich vervolgens verslagen overgeeft.

Meer over Spaanse personages: