Ана Мария Матют
Enforex
-- aqui va un tag include-dinamico de ancho 472. Nombre: Tabs --

Ана Мария Матют

Ана Мария Матют е родена в Барселона в семейство на заможни родители. Нейният баща бил собственик на необичайния бизнес за производство на чадъри, който би бил много успешен в Обединеното кралство. Струва си да се спомене, че тя прекарала голяма част от детството си в Мадрид, въпреки че този факт не се е отразил върху нейното творчество. Както много други автори животът и творчеството и са повлияни от събитията, случили се по време на гражданската война в Испания. До ден днешен тя бива разпозната като един от най-ярките гласове на войната.

Нейният живот започнал трагично още преди да е имала шанса да се развие, тъй като на 4 години тя се разболява тежко. По ирония на съдбата този факт по-късно ще допринесе благоприятно за писателската и кариерата, тъй като тя отива да живее в селото си при нейните баба и дядо. Счита се, че хората, които среща през този период повлияват значително на нейната работа. Ако искате да се уверите в това прочетете Historias de la Artamila, публикувана през 1961.

В голямата си част нейните творби са отражение на събитията през гражданската война в Испания. Уникалният аспект на нейната работа е, че тя поглежда отвъд нормалните тесногръди граници на противопоставяне един срещу друг и вниква по-дълбоко във вътрешните борби и битки на всяка една от враждуващите страни. По този начин тя се потапя в смесицата от емоции, които обкръжават Испания по онова време. Ана Мария се омъжва през 1952 и се развежда през 1965, но според тогавашните закони тя няма право да вижда сина си, факт който причинил много страдания за писателката. Тази случка не се отразила в толкова голяма степен емоционално в творбите и, но със сигурност повлиява по-късно за множеството детски книги, които тя публикува. Ана Мария Матют продължава творческата си кариера и до сега като университетски преподавател в САЩ

Някои от нейните награди включват

  • Награда Nadal
  • Награда национална литература
  • Награда Planeta
  • Награда Cafe Gijon
  • Единствената жена член на RSA (Кралската испанска академия)
-->