Ana Maria Matute
Spaanse informatiebronnen

Ana Maria Matute

Ana Maria Matute (1925-2014) werd geboren in Barcelona in een welgestelde familie. Haar vader was de eigenaar van een parapluzaak. Hoewel ze haar jeugd voornamelijk in Madrid heeft doorgebracht, is dit niet in haar werken te merken. Haar leven werd, net als de levens van vele tijdsgenoten, beïnvloed door de Spaanse burgeroorlog en zij werd een van de na-oorlogse stemmen.

Op jonge leeftijd stierf ze bijna aan een ziekte. Ze ging in een dorpje bij haar grootouders wonen, wat uiteindelijk een positieve uitwerking op haar schrijven zou hebben. Vele personen die ze in het dorp ontmoette, komen terug in haar werken. Meer informatie daarover is te vinden in Historias de la Artamila, gepubliceerd in 1961.

Zoals eerder gezegd, werd ze ook beïnvloed door de oorlogsgebeurtenissen. Ze keek echter verder dan het gevecht tussen de ene en de andere partij en onderzocht de interne problemen en ruzies van beide partijen, waardoor ze de verschillende gevoelens omtrent de gebeurtenissen op uitstekende manier weet weer te geven. In 1952 trouwde ze, maar in 1965 scheidde ze van haar man, waardoor ze volgens de wet haar zoon niet meer mocht zien. Ze heeft deze moeilijke situatie nooit als inspiratiebron gebruikt in haar boeken, maar haar zoon is waarschijnlijk wel een van de redenen geweest dat ze ook kinderboeken is gaan schrijven. Ze had een uitgesproken mening en waardeert de eerlijke meningen van studenten die ze lesgeeft.

Prijzen

  • El Premio Nadal
  • El Premio Nacional de Literatura
  • El Premio Planeta
  • El Premio Cafe Gijon
  • Het enige vrouwelijke lid van de RSA (Koninklijke Spaanse Academie)