Музикална История
Enforex

Испанската музикална история

Не е изненада, че еволюцията на испанската музика е част от богатата испанска история. Няма друга европейска страна, която може да се похвали с толкова много уникални музикални елементи, всеки един, от които произлизащ от културите, повлияли на испанското минало.

История на испанската музика: Началото

Това, което прави Испания толкова очарователна, е голямото културно разнообразие и богата история. През първите векове на съществуването на Испания, смесването на културите неизбежно повлияли на всяко едно ниво в културата и без съмнение допринесло значително за историята на испанската музика. Римляните донесли идеите и музиката от съседна Гърция, надигането на весготите довело до процъфтяването на религиозните песни и музика, а под влиянието на толерантните маври, еврей и християни музиката на арабите също процъфтяла. Регионалната музика започнала да се развива, но за съжаление с настъпването на Реконкистата този процес бил стрян, тъй като официалната власт забранила този тип изкуство.

История на испанската музика: Ренесанс

Историята на испанската музика продължила да се развива с началото на ренесансовия период. Инструменталната музика изникнала и процъфтяла, забележително повлияна от арабската музика и испанската китара. След Реконкистата през 16 век, многогласният музикален стил, представляващ допълване на гласове се развил в контакт със северните съседи на Испания, Франция и Фландрия. Веднага след като мобилността в Европа се подобрила, се появили и първите пътиващи музиканти, които кръстосвали от страна на страна-особено в Рим- и така обменяли идеи и стилове един от друг. Тези години на извънредно развитие издигнали Испания от анонимност и я поставили твърдо на музикалната сцена. По това време на преден план се появили големите испански класически композитори като Франциско Гереро и Томас Люйс де Виктория .

История на испанската музика: 17-ти и 18-ти век

Едно от най-големите музикални събития се появява през следващия период от историята на испанската музика. Зарзуелата (The zarzuela) - по лека испанска форма на операта - се развила и разцъфтяла, създавайки културен феномен, който продължава и до днес. Контрастирайки с развитието от предишните векове, класическата музика спряла възхода си за близо два века. Историята на испанската музика, вместо това, станала свидетел на нарастване популярността на фолк музиката в различни региони на Испания.

История на испанската музика: 20-ти век

Испанската гражданска война и последващите ги петдесет години репресивно управление при диктатора Франциско Франко, целяли да създадат унифицирана националистическа страна, в която се забранявало практи- куването на регионалните обичай и традиции. Регионалните езици, литература и музика били забранени, изгорени или заклеймени. Като резултат голямото разнообразие от испанска фолклорна музика, която била развивана през предходните векове почти изчезнала, а практикуването и се осъществявало скришом от очите на управлението на диктатора.

Когато Испания наближила края на режима на Франко, надигането на поп музиката и рокендрола, маркира друг важен момент в развитието на испанската музика. Американските и английските групи разтърсиха международните музикални сцени и дори Франко не можа да предпази страната от навлизането на новата музикална мода. Най-ранната испанска поп музика имитира френската, която колкото и интересно да звучи пък от своя страна взаимства от американската и британската поп музика. Испанските певци добавят Фламенко страстта и ритъм към микса, придавайки истинско испанско докосване, което все още може да намерите дори и в днешната поп музика. Туристическият бум в Испания през 60-те и 70-те донесе музикални стилове от целия свят, докато 80-те видяха възхода на movida. След смъртта на Франко младите хора преоткриха свободата и алтернативният стил на живот поощрявани от възстановеното демократично правителство. Испанският рокендрол, пънк и поп музика се изтреляха на върха и оттогава не слизат от културната сцена .

Още за испанската музика
-->