История на Испанските Танци
Enforex

История на испанските танци

Концепциите за испански танци веднага съвпадат с образите на Фламенко китарата, оглушителните стъпки и традиционните ярките носии за танци. Докато много хора правят тези асоциации между Испания и Фламенкото, регионални испански танци се вплитат в дългата история на испанската музика. Например не много хора очакват да чуят звуците на гайди или дайрета, но въпреки това тези традиционни ритми акомпанират танците в северна Испания!

Още откакто човек съществува на земята той използвал танците като форма на комуникация и персонално изразяване. Испания не е изключение от това правило. Ритуалните танци били първите, които се появили, почитащи битки или военни събития и едва векове след това през средновековието се наложили структурираните религиозни ритуали и тематики.

15 век вижда разделението, което се създава между различните жанрове. От една страна сериозните и премерени танци били заместени, докато неимоверно се покачила популярността на по веселите и изпълнени със свободни движения танци. С настъпването на Ренесанса веселите фолк танци продължили да правят смели стъпки в развитието на испанските ритми, придобивайки международно признание. Тези регионални танци процъфтявали от себе си, притопявали се в други, за да родят изцяло нови движения. Може да си представите колко много били те, като само в региона на Каталуния танците наброявали над 200!

През Бароковият период ромите пристигнали на Иберийския полуостров и растящата популярност на тяхната музика и танци (Фламенкото), формирали част от историята на испанските танци. Оттогава Фламенкото се превърнало в испански танц и сензация от национален и световен мащаб. При издигащата се слава на Фламенкото, регионалните танци започнали да губят влиянието си, като процесът се усилил повече през 20-ти век, когато диктаторът Франциско Франко забранил всички регионални танци, музика и езици. За щастие в наше време отново се заражда импулс на гордост, който надига желанието за практикуване на традиционни ритми и за наша радост историята на испанските танци продължава!

Традиционни испански танци

Jota Aragonesa: Този типичен танц произхожда от северна Испания, Арагон. Той е танц с бързо темпо, където двойката танцува с ръце високо вдигнати над главите им акомпанирани от castanets. Възникването на танца се отдава на мавърското влияние, тъй като текстът намесва мавърски поет, който бил изпъден от Валенсия през 12 век.

Sardana:
Традиционен танц от Каталуния, където няколко двойки приплитат ръце и танцуват в близък кръг .

Muñeira:
Танцува се по двойки или самостоятелно, съпроводен от звуци на гайди, този танц "Miller's Dance" е типичен за цяла Галисия и Астурия.

Zambra:
Замбра произлиза от мавърски танц станал по известен по време на реконкистата при монарсите Фернандо и Изабел. Маврите успели да го съхранят и адаптират към испанските танцувални обичаи.

Bolero:
Един от най-старите и традиционни танци в испанската история. Болерото е бърз испански танц, за който са присъщи внезапни паузи и бързи завъртания.

Fandango:
В един период най-известният танц на Испания. Фандангото е жизнен и весел танц за двама.

Paso doble:
Бърз танз с една стъпка.

Flamenco:
Международно известен страстен танц, произлижащ от ромите. научете повече за него на нашата страница!
Sevillana: жизнен и игрив танц типичен за Севиля, наподобяващ Фламенкото, но включващ четири отделни части .

-->