Geschiedenis van de Spaanse dans
Spaanse informatiebronnen

Geschiedenis van de Spaanse dans

De Spaanse dans doet meteen denken aan gitaarspel, stampende voeten en felgekleurde flamencojurken. De flamenco is echter niet de enige traditionele dans die uit Spanje komt. Spanje heeft een lange dansgeschiedenis! Zo denk je bij doedelzakmuziek en tamboerijngeluiden niet meteen aan Spanje, maar is dit toch de traditionele muziekbegeleiding in het noorden van Spanje.

spanish dance history
spanish dance history

Dans is altijd al een vorm van communicatie en persoonlijke expressie geweest. Eerst waren er de rituele dansen om oorlog en alles wat daarbij hoorde te gedenken en eeuwen later in de Middeleeuwen waren er de religieuze en rituele dansen.

In de 15e eeuw verdwenen de serieuze en beperkende dansen langzaam en kwamen vrolijke en vrijere dansen daarvoor in de plaats. Tijdens de renaissance bleef de interesse voor de populaire Spaanse volksdansen groeien, zelfs op internationaal niveau, en op een gegeven moment waren er meer dan 200 traditionele dansen alleen al in Catalonië!

Tijdens de barok kwamen de zigeuners naar het Iberisch eiland en nam de populariteit van de zigeunermuziek en dans, waaronder de flamenco, toe. Dit is een belangrijk deel van de Spaanse dansgeschiedenis, aangezien de flamenco een nationale en internationale sensatie is geworden. De populariteit van volksdansen nam daardoor af en werd nog minder in de 20e eeuw tijdens de dictatuur van Francisco Franco, die alle regionale tradities, waaronder dans, muziek en taal, verbande. Gelukkig is er tegenwoordig weer interesse voor de traditionele dansen en ontwikkelen deze zich nog steeds verder!

Traditionele Spaanse dansen

Jota Aragonesa: Deze traditionele dans komt uit Aragón, het noorden van Spanje, en is erg snel. Een paar danst, terwijl ze met de handen boven het hoofd geheven castagnetten tegen elkaar slaan. Deze dans bevat waarschijnlijk Moorse invloeden en is losjes opgedragen aan een Moorse dichter, die in de 12e eeuw uit Valencia werd verbannen.

Sardana:
Tijdens deze traditionele dans uit Catalonië dansen verschillende paren in een gesloten cirkel, terwijl ze elkaars handen vasthouden.

Muñeira:
Deze dans, die typisch is voor Galicië en Asturias en ook wel "Molenaarsdans" wordt genoemd, kan alleen of met z´n tweeën gedanst worden op doedelzakmuziek

Zambra:
De zambra was oorspronkelijk een Moorse dans, maar tijdens de Spaanse reconquista van de vorsten Fernando en Isabel zagen de Moren zich gedwongen om de dans te ´verspaansen´, zodat hij niet verloren zou gaan.

Bolero:
De bolero, een van de oudste en meest traditionele dansen in de Spaanse dansgeschiedenis, is een snelle dans met plotselinge pauzes en scherpe draaiingen.

Fandango:
Een vrolijke en levendige Spaanse dans voor twee personen. Ooit was het de beroemdste dans van Spanje.

Paso doble:
Een snelle Spaanse dans, die aan de tango doet denken.

Flamenco:
Een dans vol passie, die oorspronkelijk alleen door zigeuners gedanst werd, maar inmiddels wereldberoemd is.

Sevillana:
Een levendige en vrolijke dans, die kenmerkend is voor Sevilla en lijkt op de flamenco.