Luis Buñuel
Spaanse informatiebronnen

Het leven van Luis Buñuel

Luis Buñuel is een gerespecteerde filmmaker, die geboren werd in het Spaanse Aragón. Zijn familie was erg religieus en hij kreeg een jezuïtische opvoeding. Hij wordt gezien als degene die het meest heeft bijgedragen aan de Spaanse filmwereld en hij heeft zelfs invloed uitgeoefend op de universele filmwereld. Gedurende zijn leven kreeg hij met veel verschillende culturen te maken, terwijl hij films regisseerde, maar hij probeerde altijd surrealistische elementen aan zijn werken toe te voegen. Een van zijn films, Simón del desierto, vertelt het verhaal van een heilige die door de duivel verleid wordt in de vorm van een mooie vrouw, waarna de heilige uiteindelijk in een jazzclub terechtkomt. In 1925 verhuisde hij naar Parijs, waar hij de assistent werd van Jean Epstein en een studie wetenschap begon aan de universiteit van Madrid. In zijn beginjaren was hij bevriend met Salvador Dalí met wie hij zijn eerste korte film, genaamd Un Chien Andalou, van 16 minuten uitbracht. De film toont enkele choquerende afbeeldingen, die de surrealisten in verrukking brachten. Verdere samenwerking met Dalí werd echter niets, omdat Buñuel niets moest hebben van de Romeinse katholieke kerk en dat duidelijk toonde in zijn werken. Toen de Spaanse Burgeroorlog op het punt stond om uit te breken, besloot hij om de benen te nemen, aangezien men weinig moest hebben van zijn surrealistische stijl en gedurfde mening.

Hij verhuisde naar de Verenigde Staten, waar hij in Hollywood probeerde om remakes van Amerikaanse films te maken voor het buitenland. Tussen 1942 en 1946 sprak hij films in voor Warner Brothers, aangezien hij een pauze, die uiteindelijk 15 jaar zou duren, had genomen van het regisseren van films. Toen hij naar Mexico ging, begon hij echter weer te regisseren. In Mexico maakte hij enkele van zijn beste werken, waaronder Los Olvidados waarin een groep Mexicaanse kinderen probeert te overleven onder zware en armoedige omstandigheden. Buñuel regisseerde vele Mexicaanse films, waarbij zijn kijk op surrealisme duidelijker zichtbaar wordt en hij steeds vaker humor begint te gebruiken.

Later verhuisde hij naar Frankrijk, waar hij enkele interessante werken regisseerde, zoals Le journal d'une femme de chambre, hoewel deze werken minder surrealistische elementen bevatten dan zijn eerdere werken. In 1934 trouwde hij met Jeanne Rucar, waarna ze twee zonen kregen. De connectie met de filmwereld is in de familie gebleven, aangezien zijn kleinzoon tegenwoordig zijn eigen shows produceert.

Films van Luis Buñuel

De vele talenten en ervaringen uit verschillende landen van Buñuel zijn moeilijk binnen één pagina vast te leggen. Vandaar deze selectie van zijn bekendste en meest uitmuntende werken:

  • Un chien andalou
  • L'Âge d'Or
  • Gran Casino
  • El Gran Calavera
  • Susana
  • Una Mujer Sin amor
  • Le journal d'une femme de chambre
  • Simón del desierto
  • Le fantôme de la liberté
  • Cet obscur objet du désir