Joaquín Sorolla
Spaanse informatiebronnen

Bij Enforex kun je alles leren over het leven en de werken van Joaquin Sorolla dankzij de cursus Spaans + Kunstgeschiedenis, die we in verschillende van onze scholen aanbieden: Barcelona, Granada, Madrid & Salamanca.

Je zult niet alleen je vaardigheden in het Spaans verbeteren, terwijl je alles leert over de werken en kunststijlen van Sorolla en andere kunstenaars, ook zul je genoeg mogelijkheden krijgen om de geweldige schilderijen van Sorolla te zien en kun je zelfs zijn huis in Madrid bezoeken, dat tegenwoordig bekend staat als het Sorolla Museum.

We hopen je snel hier in Spanje te zien voor onze cursus Spaans + Kunstgeschiedenis! Ondertussen kun je hieronder meer informatie lezen over de kunstenaar en zijn werken.

Joaquin Sorolla: biografie

Een van de beste schilders uit het Spanje van de twintigste eeuw was ongetwijfeld Joaquin Sorolla. Sorolla werd geboren in 1863 in Valencia en werd opgevoed door zijn oom en tante, aangezien zijn ouders stierven toen hij nog maar twee jaar oud was. Hoewel zijn familie liever zag dat hij in de voetstappen van zijn oom zou treden en slotenmaker zou worden, was Sorolla´s passie van jongs af aan kunst. Hij nam dan ook al naschoolse tekenlessen, toen hij nog maar elf jaar oud was.

Toen hij 16 jaar oud was, begon hij te studeren aan Valencia's Escuela Superior de Bellas Artes de San Carlos en begon hij zijn artistieke talent te ontdekken. Hoewel hij de traditionele leermeesters, die hem voor waren gegaan, bestudeerde, werd al gauw duidelijk dat Joaquin Sorolla iets anders aan de kunstwereld te bieden had. Zijn werk was niet altijd volgens de traditionele regels en vaak verloor hij kunstwedstrijden vanwege zijn ongebruikelijke onderwerpen. Eind 1880 was de situatie echter veranderd en kreeg Sorolla meer waardering voor zijn kunst en won hij verschillende medailles in kunstwedstrijden.

art joaquin sorolla
art joaquin sorolla

In 1884 reisde hij naar Rome om daar traditioneel schilderen te studeren. Het jaar daarop ging hij naar Parijs en, net als vele andere kunstenaars, raakte hij in de ban van de bloeiende experimentele kunstwereld, die hij daar aantrof.

Hij trouwde in 1888 met Clotilde García en het jaar daarna gingen ze terug naar zijn thuisland: Madrid. Gedurende deze periode begon Sorolla echt naam te maken, terwijl hij verschillende stijlen die hem beïnvloed hadden, samenvoegde en zijn eigen kunststijl bijschaafde. De rest van zijn leven bracht hij door met schilderen en reizen door Europa en Amerika, waar hij internationaal toegejuicht werd.

In 1914 behaalde hij een academische graad en begon hij les te geven in kleur en compositie aan de academie van Bellas Artes in Madrid. In 1920 kreeg hij een aanval, waardoor zijn linkerzijde verlamd raakte. Uiteindelijk stierf hij in 1923 in Cercedilla.

Joaquin Sorolla: stijl en invloed

Sorolla begon zijn carrière in de kunstwereld met veel traditionele oefening. Hij werd beïnvloed door vele grote Spaanse namen, nadat hij het Museo del Prado in Madrid bezocht had op achttienjarige leeftijd. Zo was hij zeer onder de indruk van de schildertechnieken van Diego Velázquez en El Greco, wat tevens te zien is in zijn eigen schilderijen.

Ook zou de verfijndheid uit de klassieke kunst en de renaissance, die hij in Rome leerde kennen op 21-jarige leeftijd, een grote rol spelen bij zijn artistieke ontwikkeling.

Het keerpunt voor Joaquin Sorolla was zonder twijfel zijn eerste bezoek aan Parijs in 1885. In die speciale stad bloeide de kunst en kon Sorolla kunst van tijdgenoten tot leven zien komen in tegenstelling tot het werk te bestuderen van degenen die hem voor waren gegaan in de kunstwereld. Sorolla was onder de indruk van het impressionisme, dat toendertijd zijn hoogtepunt beleefde.

Toen Sorolla terugkeerde naar Rome, nam hij de dikke penseelstreken en de heldere rust van het impressionisme met zich mee om deze vervolgens te mengen met elementen uit zijn traditionele training. Sorolla stootte daarbij op iets - iets nieuws was aan het groeien dat alleen van hem was.

De werken van Joaquin Sorolla zijn duidelijk te onderscheiden door zijn lichtweergave. Er zijn maar weinig kunstenaars die zo goed de ontastbare grens tussen licht en donker kunnen weergeven als Sorolla, die dit in ieder schilderij weer weet te doen. Later werkte hij behalve aan schilderijen, ook nog aan vele verfijnde portretten.

Als je naar Madrid gaat, kun je de uitgebreide collectie met schilderijen van Joaquin Sorolla bewonderen in het Museo Sorolla (General Martínez Campos 37, Metro: Iglesia/ Rubén Darío/ Gregorio Marañón).

Joaquin Sorolla: beroemde werken

  • Moro con Naranjas (1885: Museo Sorolla, Madrid)
  • La Fuente, Buñol (1885-90: Museo Sorolla, Madrid)
  • El Pillo de Playa (1891: Museo Sorolla, Madrid)
  • Mar y Rocas de San Esteban, Asturias (Museo Sorolla, Madrid)
  • A la Sombra de la Barca, Valencia (1903: Museo Sorolla, Madrid)
  • Fuente del Alcazar, Sevilla (1908: Museo Sorolla, Madrid)
  • Clotilde con Traje de Noche (1910: Museo Sorolla, Madrid)
  • La Siesta (1911: Museo Sorolla, Madrid)
  • Retrato de Raquel Meller (1918: Museo Sorolla, Madrid)
  • Retrato de la Señora de Pérez de Ayala (1920: Museo Sorolla, Madrid)