El 3 de Mayo
Spaanse informatiebronnen

Bij Enforex kun je alles leren over Francisco de Goya's "El 3 de mayo" en andere belangrijke werken uit de Spaanse kunstgeschiedenis! Onze unieke cursus Spaans + Kunstgeschiedenis zal je helpen de verschillende kunststijlen, kunstenaars en kunstwerken die fundamenteel zijn binnen de Spaanse kunstgeschiedenis, te leren kennen en tegelijkertijd je Spaanse taalvaardigheden te verbeteren. We bieden deze cursus in verschillende van onze scholen aan: Barcelona, Granada, Madrid & Salamanca.

De cursus Spaans + Kunstgeschiedenis besteedt de ene helft van de lessen aan de Spaanse taal en de andere helft aan de indrukwekkende geschiedenis van de Spaanse kunst. Ook heb je meteen de gelegenheid om "El 3 de mayo" zelf te gaan bekijken in het wereldberoemde Museo del Prado in Madrid.

We hopen je snel in een van onze leslokalen te zien! Ondertussen kun je hieronder meer informatie lezen over "El 3 de mayo".

El 3 de Mayo

El 3 de mayo (ook wel bekend als 'Los fusilamientos de Príncipe Pío'), een meesterwerk van Francisco Goya, is een van de meest ontroerende oorlogstaferelen, die ooit geschilderd werden. Vele kunstenaars hebben dit werk als uitgangspunt genomen om in Goya´s voetstappen te treden. Er zijn echter maar weinigen in geslaagd om daadwerkelijk een dergelijk dramatisch en gedenkwaardig werk te schilderen, waarin de verschrikkingen van de oorlog en de dood zo duidelijk naar voren komen.

Het feit dat Goya niet ter plekke was en geen bepaald moment naschilderde, is wat dit schilderij zo speciaal maakt. Goya gebruikt zijn kunst ter herinnering aan allen die door de Fransen gedood werden in 1808. Zes jaar later, in 1814, vraagt Goya aan de regering of ze de schilderijen die hij gemaakt heeft ter herinnering aan de verschrikkelijke executies van onschuldige Spanjaarden op 2 en 3 mei 1808 in Madrid, wil sponsoren. El 2 de mayo is een afbeelding van Puerta del Sol in Madrid, waar de Spanjaarden een gewelddadige aanval van de Fransen proberen tegen te houden. El 3 de mayo toont de executie van Spanjaarden die voor hun rechten opkwamen en terug probeerden te vechten, waarbij Goya op uitstekende wijze de verschillende gevoelens en spanningen weet over te brengen.

Op de afbeelding is een Spaanse werker met donkere huid te zien, net voordat hij op de heuvel Príncipe Pío wordt geëxecuteerd. Het anonieme slachtoffer spreekt voor de weerloze Spanjaarden die op wrede wijze en zonder reden vermoord werden. Hij staat met zijn armen gestrekt, wat doet denken aan de kruisiging van Jezus, in een felwit hemd, waardoor hij iets van een engel weg heeft en zijn onschuld nog meer benadrukt wordt. Aan zijn linkerkant staan in de schaduw nog meer mensen in de rij staan voor hun executie. Ze reageren verschillend op de situatie: sommigen bedekken hun gezicht, anderen staren naar de hemel en bidden om hulp. Aan de rechterkant liggen bloederige lichamen op een hoop.

Het arme slachtoffer staart verschrikt naar de vijanden, die direct voor hem staan. We kunnen hun gezichten niet zien, aangezien Goya hen met zwarte hoofdbedekkingen heeft getekend. Wel kunnen we de lange geweren zien, die ze op het slachtoffer gericht hebben. Het duidelijke contrast tussen de emoties van de slachtoffers en de koelbloedigheid van de soldaten suggereert dat Goya de vijand onmenselijk vond.

Het schilderij is zo dramatisch vanwege Goya´s voorzichtige gebruik van licht. De lucht is pikzwart en het tafereel wordt alleen maar door een felle lantaarn verlicht, waarbij we het slachtoffer, het bloed op de grond en de angstige gezichten van de andere slachtoffers nog het duidelijkst kunnen zien.

Hij gebruikte dikke penseelstreken om de gevoelens weer te geven van de slachtoffers en de kijkers mee te nemen naar het afgrijselijke tafereel zonder dat ze ook maar iets kunnen doen om de arme slachtoffers te helpen.

Je kunt Goya's 'El 3 de mayo' (en natuurlijk ook ´el 2 de mayo´) bezichtigen in het Museo del Prado in Madrid.