Juan Gris
Spaanse informatiebronnen

Bij Enforex kun je alles leren over het leven en de werken van Juan Gris dankzij de cursus Spaans + Kunstgeschiedenis, die we in verschillende van onze scholen aanbieden: Barcelona, Granada, Madrid & Salamanca.

Je zult niet alleen je vaardigheden in het Spaans verbeteren, terwijl je alles leert over het leven, de werken en kunststijlen van Juan Gris en andere kunstenaars, ook zul je genoeg mogelijkheden krijgen om zelf indrukwekkende meesterwerken, zoals Gris' "Violin y Guitarra" en "La Ventana Abierta" (Reina Sofía Museum, Madrid) van dichtbij te bekijken in de vele musea in Spanje!

We hopen je snel hier in Spanje te zien voor onze cursus Spaans + Kunstgeschiedenis! Ondertussen kun je hieronder meer informatie lezen over Juan Gris.

Juan Gris: biografie

Juan Gris werd in 1887 geboren in Madrid als dertiende van in totaal veertien kinderen. Zijn artistieke training kreeg hij, toen hij tussen de 16 en 18 jaar oud was en technisch tekenen studeerde. In zijn jeugd maakte hij vele humorvolle schetsen, die in verschillende bladen in Madrid gepubliceerd werden.

Toen hij 19 was, vluchtte de jonge Juan Gris echter weg uit zijn moederland uit angst voor een militaire oproep. Hij ging naar het drukste kunstcentrum van die tijd, Parijs. Hier begon Gris zijn artistieke vaardigheden verder te ontwikkelen, terwijl hij zich in de kringen bevond van de grote kunstenaars uit de 20e eeuw en leerde van zijn tijdgenoten.

Hij kreeg echter in het drukke Parijs last van zware astma en verhuisde daarom in 1922 met zijn vrouw Josette en hun zoontje naar Boulogne-sur-Seine aan de rand van de stad. Gedurende deze periode in zijn leven begon zijn talent zich werkelijk te ontplooien, doordat hij zijn eigen stijl mengde met het kubisme. Hij kreeg meer waardering voor zijn werk en maakte naam in heel Europa. Helaas stierf hij in 1927, toen hij nog maar 40 jaar oud was, waardoor we nooit zullen weten in welke richting zijn kunst zou zijn gegaan als hij iets meer tijd had gehad.

art juan gris
art juan gris

Juan Gris: stijl en invloed

Juan Gris deed vooral inspiratie op, toen hij in 1906 naar Parijs verhuisde en omringd was met de beste schilders en beeldhouwers ter wereld.

Matisse had een zeer grote invloed op Gris, vooral zijn kleurgebruik. Ook werd Gris beïnvloed door het kubisme, dat toen net opkwam. Pablo Picasso en Georges Braque waren vrienden van de jonge Gris en worden als zijn belangrijkste mentors ten tijde van zijn artistieke ontwikkeling beschouwt.

Tussen 1912 en 1915 experimenteerde Juan Gris met het kubisme, waarbij hij lichaamsvormen en levenloze objecten fragmenteerde, net als zijn tijdgenoten Picasso en Braque. Na 1915 begon hij een persoonlijke stijl te ontwikkelen binnen het kubisme.

Als je de indrukwekkende schilderijen van Juan Gris wilt bewonderen, schrijf je dan in voor een cursus Spaans in Madrid en bezoek het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, waar een hele tentoonstellingsruimte aan hem gewijd is.

Juan Gris: beroemde werken

  • Retrato de Picasso (1912: Art Institute, Chicago)
  • Guitarra y Mandolina (1913: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid)
  • Retrato de Josette (1916: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid)
  • Mujer Sentada (1917: Museo de Arte Thyssen-Bornemisza, Madrid)
  • La Ventana Abierta (1921: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid)
  • Guitarra ante el Mar (1924: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid)