Francisco de Goya
Spaanse informatiebronnen

Bij Enforex kun je alles leren over het leven en de werken van Francisco de Goya dankzij de cursus Spaans + Kunstgeschiedenis, die we in verschillende van onze scholen aanbieden: Barcelona, Granada, Madrid & Salamanca.

Je zult niet alleen je vaardigheden in het Spaans verbeteren, terwijl je leert over de werken van Goya en andere productieve Spaanse kunstenaars, ook zul je genoeg mogelijkheden krijgen om wereldberoemde schilderijen, zoals "Los Fusilamientos del 3 de mayo" en de serie Zwarte Schilderijen, van dichtbij te bekijken in de vele kunstmusea in Spanje!

We hopen je snel hier in Spanje te zien voor onze cursus Spaans + Kunstgeschiedenis! Ondertussen kun je hier alvast wat meer informatie lezen over een van de meesterschilders uit Spanje.

Francisco Goya: biografie

We kunnen met zekerheid zeggen dat de beroemdste kunstenaar uit 18e-eeuws Spanje het niet makkelijk had. Francisco Goya´s leven kende hoogte-, maar vooral dieptepunten, wat zijn kunst nog boeiender maakte en zijn lijden intensiveerde.

Francisco de Goya werd in 1746 in Aragón geboren en op veertienjarige leeftijd begon zijn leertijd als kunstenaar. In 1764 reisde hij, als achttienjarig kunstenaar vol ambitie, naar Madrid. Tijdens zijn tijd in Madrid en het ene jaar dat hij in Italië doorbracht, leerde hij vele grote kunstenaars kennen, die zijn toekomstige carrière in de kunstwereld zouden beïnvloeden.

Goya´s eerste opdrachten bestonden uit het beschilderen van muren met fresco´s in de vele kerken in Madrid. Rond 1780 kon hij laten zien wat hij waard was in een serie spectaculaire tekeningen voor wandtapijten, die hem eensklaps beroemd maakten. Aan het eind van de eeuw werd hij aangesteld als hofschilder van koning Karel IV van Spanje. Deze periode was een van de stabielere momenten in zijn leven. Zijn vechtlust is duidelijk merkbaar in zijn antwoord aan de Spanjaarden na de negatieve reactie´s op zijn schilderij ´La Maja Desnuda´(1798). De schaamteloos getekende naaktheid was een verschrikking voor het publiek en men eistte dat Goya kleren schilderde op deze mysterieuze naakte vrouw. Zijn antwoord was vastberaden - hij liet het origineel voor wat het was en schilderde een nieuwe ´La Maja´ in precies dezelfde houding, maar deze keer met kleren. De twee schilderijen zijn een paar van zijn beroemdste werken en kunnen in het Museo del Prado in Madrid bezichtigd worden.

art francisco goya
art francisco goya

In 1792 werd Goya doof ten gevolge van een erge ziekte en werden zijn werken somberder. De verschrikkingen die hij tijdens de Franse bezetting van Spanje (1808-1814) zag, en zijn mentale instabiliteit werden de inspiratie voor enkele van de meest angstaanjagende, aanstootgevende en imponerende schilderijen in de kunstgeschiedenis. Francisco de Goya was een van de eerste schilders die kunst gebruikten om zichzelf, hun innerlijke verwardheid en gevoelens te uiten in plaats van te schilderen uit hoofse en religieuze overwegingen.

Tijdens de laatste vier jaar van zijn leven woonde Goya in Frankrijk en maakte hij enkele interessante lithografieën. Francisco Goya stierf in 1828.

Francisco Goya: stijl en invloed

Er valt veel te zeggen over de inspiratiebron van Goya´s werken. Veel kunstenaars worden beïnvloed door de werken van hun tijdgenoten. Goya´s bekende werken kwamen echter uit hemzelf, uit een wereld die onbegrijpbaar is voor het publiek. Hij heeft echter op voortreffelijke wijze het gevoel van een gekwelde ziel - een gevoel waar iedereen wel eens mee zit - weten weer te geven, waardoor deze schilderijen tijdloos zijn.

In zijn beginjaren werd Francisco Goya beïnvloed door Francisco Bayeu, die als hofschilder werkte, toen de jonge Goya in Madrid aankwam. Ook haalde Goya inspiratie uit werken van Rembrandt en Velázquez, grote namen uit de 17e eeuw .

Nadat hij in 1792 doof was geworden, kreeg Goya een meer unieke stijl. Hij begon zijn woelige oorlogservaringen uit te beelden in zijn kunst. Twee van zijn beroemdste werken, ´El 2 de Mayo´ en 'El 3 de Mayo', schilderde hij in 1814, toen de Fransen in Spanje waren aangekomen. De schilderijen tonen een onvervalst beeld van de angst en gewelddadigheid, die deze periode in Spanje kenmerken. De dikke lijnen en frappante kleuren die Goya gebruikte, maken zijn schilderijen nog gedenkwaardiger en het voorzichtige gebruik van clair-obscur in 'El 3 de Mayo' heeft een angstaanjagend effect. Beide schilderijen zijn te zien in het Museo del Prado in Madrid. Rond dezelfde tijd maakte hij drie series geëtste en nogal surreëele afbeeldingen, genaamd´Los Caprichos´, ´Disparates´ en ´Desastres de la Guerra´, waarin hij de gebeurtenissen rond de oorlog en zijn eigen geestelijke kwellingen, die later een nog grotere rol in zijn werken zouden gaan spelen, weergaf.

Het is bijna niet te achterhalen waar hij zijn inspiratie uithaalde voor 'Las Pinturas Negras', de Zwarte Schilderijen. Aangezien deze spectaculaire kunstwerken geen beschrijving van Goya hebben gekregen, is het moeilijk om vast te stellen waar ze vandaan komen. De 14 duistere en schokkende schilderijen uit deze collectie kregen hun namen pas nadat Goya gestorven was, toen ze in zijn huis gevonden werden als tekeningen op doeken die aan de muren hingen. Schijnbaar waren deze werken alleen voor Goya´s ogen bestemd. Ze vertellen ons hoe krankzinnig de schilder werd, nadat hij doof was geworden.

Je kunt 'Las Pinturas Negras' en vele andere werken van Goya van dichtbij bekijken, als je kiest voor een studie Spaanis in Madrid en het enorme Museo del Prado bezoekt.

Francisco Goya: beroemde werken

  • La Maja desnuda (1798: Museo de Prado, Madrid)
  • La Maja Vestida (1798: Museo de Prado, Madrid)
  • Los Caprichos (1799)
  • Los Desastres de Guerra (1810-15)
  • El 2 de Mayo (1814: Museo de Prado, Madrid)
  • Saturno Devorando a su Hijo (1819-23: Museo de Prado, Madrid)
  • El Perro Semihundido (1821: Museo de Prado, Madrid)