Bartolomé Esteban Murillo
Spaanse informatiebronnen

Bij Enforex kun je alles leren over het leven en de werken van Bartolomé Esteban Murillo dankzij de cursus Spaans + Kunstgeschiedenis, die we in verschillende van onze scholen aanbieden: Barcelona, Granada, Madrid & Salamanca.

Je zult niet alleen je vaardigheden in het Spaans verbeteren, terwijl je alles leert over het leven, de werken en kunststijlen van Murillo en andere kunstenaars, ook zul je genoeg mogelijkheden krijgen om zelf indrukwekkende meesterwerken, zoals "El Buen Pastor" en "La Inmaculada de El Escorial" van Murillo (Prado Museum, Madrid) van dichtbij te bekijken in de vele musea in Spanje!

We hopen je snel hier in Spanje te zien voor onze cursus Spaans + Kunstgeschiedenis! Ondertussen kun je hieronder meer achtergrondinformatie vinden over de getalenteerde Bartolomé Esteban Murillo uit Sevilla.

Bartolomé Esteban Murillo: biografie

Er is maar weinig bekend over de jeugd van deze Spaanse schilder, wiens werken met kenmerkende religieuze thema´s heden ten dage nog in vele musea over de hele wereld te zien zijn.

Murillo werd in 1617 geboren in Sevilla en bracht daar, op twee korte opdrachten in Madrid na, zijn tijd door tot aan zijn dood in 1682. Zijn artistieke training zou begonnen zijn, toen hij tussen 16 en 21 jaar oud was en als assistent werkte voor de plaatselijke kunstenaar, Juan del Castillo.

Zijn passie waren religieuze werken en hij wist de technieken hiervoor te perfectioneren gedurende zijn schilderscarrière. Terwijl hij zijn eigen stijl aan het ontwikkelen was, mocht hij schilderijen maken voor vele religieuze gebouwen, waaronder de kathedraal van Sevilla.

In 1660 opende Murillo de Academia de Bellas Artes, waar veel van zijn volgelingen kunst kwamen studeren. In deze periode van zijn leven was hij het meest productief en succesvol.

art murillo
art murillo

Bartolomé Esteban Murillo: stijl en invloed

Dankzij de training in zijn jeugd had Murillo een goede basiskennis van de Vlaamse en Italiaanse kunststijlen. Zijn vroegere werken werden beïnvloed door zijn tijdgenoten Alonso Cano en Zurburan, laatsgenoemde werd er later van beschuldigd Murillo´s stijl te kopiëren. Ook werd hij geïnspireerd door Velázquez, toen hij korte tijd in Madrid woonde. Waarschijnlijk leerde hij tevens in deze periode de stijl van de Italiaanse schilder Caravaggio kennen. Zijn werken worden vooral gekenmerkt door invloeden uit het realisme en het naturalisme en het gebruik van clair-obscur en Caravaggisme.

Na loop van tijd perfectioneerde hij zijn eigen stijl, die vooral te herkennen is aan het gematigde gebruik van kleur en de gladde, bijna tastbare huid. Hij ging zich in zijn religieuze werken vooral concentreren op verschillende interpretatie´s van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, maar schilderde ook vaker het leven op straat en jonge bedelaartjes. Hoewel Murillo ook enkele andere, serieuzere portretten geschilderd heeft, staat hij toch voornamelijk bekend om zijn sentimentelere religieuze werken en zijn taferelen over het leven op straat.

Bartolomé Esteban Murillo: beroemde werken

  • Anciana (1642: Museo del Prado, Madrid)
  • Joven Mendigo (1645-1650: Louvre, Parijs)
  • La Inmaculada de El Escorial (1656-1660: Museo del Prado, Madrid)
  • El Buen Pastor (1660: Museo del Prado, Madrid)
  • La Inmacualda Concepción (1679: Walters Art Gallery, Baltimore)
  • Autorretrato (1675: National Gallery, Londen)
  • Las Dos Trinidades (1675-82: National Gallery, Londen)
  • La Inmaculada del Soult (1678: Museo del Prado, Madrid)