El Greco
Spaanse informatiebronnen

Bij Enforex kun je alles leren over het leven en de werken van El Greco dankzij de cursus Spaans + Kunstgeschiedenis, die we in verschillende van onze scholen aanbieden: Barcelona, Granada, Madrid & Salamanca. Je zult niet alleen je vaardigheden in het Spaans verbeteren, terwijl je leert over de werken van El Greco en andere kunstenaars, ook zul je genoeg mogelijkheden krijgen om wereldberoemde schilderijen van dichtbij te bekijken in de vele musea in Spanje!

We hopen je snel hier in Spanje te zien voor onze cursus Spaans + Kunstgeschiedenis! Ondertussen kun je hieronder meer informatie lezen over deze fascinerende kunstenaar!

El Greco: biografie

El Greco of "de Griek" is altijd een van de eerste namen, die je hoort als je het hebt over de belangrijkste Spaanse kunstenaars. Tevens is het een van de namen die je zult horen als de Grieken het hebben over hun artistieke erfgoed. Deze menging maakt het leven en de werken van El Greco nogal ingewikkeld en zijn plaats in de Spaanse kunstgeschiedenis is verre van duidelijk. Toch komt hij steeds weer als een onmiskenbaar, vernieuwend en belangrijk figuur naar voren en zou een reis naar Spanje niet compleet zijn zonder dat je iets over hem leert...

Wie was deze mysterieuze kunstenaar, die beeldhouwde en schilderde rondom de altaren van Toledo?

El Greco werd in 1541 in Kreta geboren en zijn creatieve talenten werden gevormd in de Byzantijnse Kunstschool van Kreta. Hoewel El Greco voornamelijk geassocieerd wordt met de Spaanse kunst, zijn sporen van de basistraining die hij in Griekenland kreeg, in al zijn werken te zien en signeerde hij zijn werk steeds met zijn echte naam in Griekse letters, ´Doménicos Theotokópoulos´. Hoewel we weten dat hij nauw verbonden was met zijn vaderland, is er verder niet veel bekend over zijn jeugd en zijn maar weinig werken uit deze periode van zijn leven overgebleven.

art el greco
art el greco

Toen hij oud genoeg was, ging de jonge kunstenaar naar Italië om van grote namen uit zijn tijd te leren. In Venetië begon zijn training, wat ook later nog in zijn werken zichtbaar zou zijn. Hij werd tijdens zijn studie aan de Venetiaanse School voor de Italiaanse renaissance geïnspireerd door Titiaan en Tintoretto. Na zijn studie ging hij naar Rome om de werken van Michelangelo te bewonderen.

Pas na zijn dertigste kwam hij in Spanje terecht, waar hij uiteindelijk de rest van zijn leven zou wonen tot zijn dood in 1614. El Greco had toen al zijn eigen, onderscheidende stijl ontwikkeld, waarin hij elementen uit de stijlen van de personen die hij bewonderderde, vermengde met zijn eigen zienswijze en religieuze visie.

Hij probeerde vele jaren om voor het koninklijke hof van Spanje te schilderen, aangezien zij veel invloed hadden binnen de kunstwereld in die tijd. Zijn werk werd echter niet gewaardeerd door koning Filips II en zijn droom om El Escorial, dat zowel het paleis van de koninklijke familie als een klooster was, te schilderen, is helaas nooit uitgekomen. Hij kreeg wel veel opdrachten om altaarstukken voor vele belangrijke kerken in en rond Toledo te ontwerpen, beeldhouwen, vormen en schilderen. De kerk was de tweede factor die een grote invloed uitoefende op de kunstwereld. Hij wendde al zijn talenten aan om enkele van zijn mooiste kunstwerken te creëren. De meeste van zijn werken zijn inmiddels verspreid over musea in de hele wereld, maar enkele van zijn meest dramatische altaarstukken zijn nu nog te zien in Toledo. Zo is het beroemde El entierro del Señor de Orgaz (1586), waarin hij zichzelf en zijn grootste fan, zijn zoon Jorge Theotocopouli, schilderde, nog te zien in de Iglesia de Santo Tomé.

Droom je ervan om een van de originele werken van El Greco te zien? Kom dan naar Madrid! In Madrid kun je het Museo del Prado bezoeken of de trein nemen naar Toledo, dat dicht in de buurt ligt, en enkele van de meest indrukwekkende werken van El Greco zien.

El Greco: stijl en invloed

El Greco stond in zijn tijd bekend als een voortreffelijk schilder, beeldhouwer en architect. Hij wijdde zijn leven aan het schilderen van religieuze onderwerpen, maar was tevens een groots portretschilder.

El Greco werd zeer beïnvloed door de stijlen van grote Italiaanse namen, zoals Titian, Tintoretto en Michelangelo. Deze invloeden zijn duidelijk zichtbaar in het gebruik van ruimte en kleur in zijn eerdere werken.

In Spanje ontwikkelde hij zijn eigen stijl en zijn voorliefde voor religie, spiritualiteit en het gebruik van donkere kleuren met sterke roodcontrasten. Zijn voorstelling van het menselijk lichaam is tegenwoordig het meest kenmerkend voor zijn werken. Personen worden lang en smal weergegeven en de verhoudingen zijn vaak uit balans.

Uit de gebouwen in zijn schilderijen en beeldhouwwerken blijkt duidelijk dat hij Romeinse architectuur gestudeerd heeft.

El Greco´s laatste werken waren wat uitzonderlijker, aangezien hij afweek van zijn traditionele taferelen, die zich ergens tussen hemel en aarde afspeelden, en mythologische taferelen begon te schilderen. Het meest opvallende werk uit deze periode is het donkere en melancholische Laoconte (1610). Het schilderij dwaalt af van de werkelijkheid en haalt het verleden van El Greco op, aangezien het tafereel uit de Griekse mythologie komt - dit is het enige werk, waarin hij iets uit een heidense mythologie schilderde.

El Greco: beroemde werken

  • La Trinidad (1577: Museo del Prado, Madrid)
  • La Adoración del Nombre de Jesús (1578: National Gallery, Londen)
  • El Expolio (1579: Catedral de Toledo)
  • El Entierro del Señor de Orgaz (1586: Iglesia de Santo Tomé, Toledo)
  • Laoconte (1610: National Gallery, Washington)
  • La Adoración de los pastores (1614: Museo del Prado, Madrid)