Spaans Weer Termen
Spaanse informatiebronnen

Het weer / El tiempo

Wellicht hebben mensen je al eerder verteld dat Spanje een land is van de eeuwige zon. Ja, het klopt dat we meer zonuren per jaar hebben dan andere Europese landen, maar we hebben ook wolken, af een toe een regenbui, sneeuw en de prachtige gebieden in het noorden van ons land zijn afhankelijk van de regen om dergelijke spectaculaire groene landschappen te creëren. We hebben veel gevarieerd weer, en het is waarschijnlijk dat je wat verschillend weer zult treffen tijdens je verblijf, zelfs al blijf je maar voor even.

Om deze reden denken we dat het heel belangrijk is dat je enkele meteorologische termen weet die in Spanje gebruikt worden. Maak je geen zorgen; degenen die we geselecteerd hebben zijn geen ingewikkelde technische termen maar woorden die we dagelijks gebruiken in gesprekken om te beschrijven wat je buiten of vanuit je raam ziet. Dit is alle woordenschat die handig zal zijn tijdens je uitjes, tripjes en reizen! Natuurlijk, een van de favoriete bezigheden voor veel mensen is praten over het weer, en vaak wanneer we iemand net ontmoeten en we niet weten wat te zeggen dan is dit iets waar we graag over praten omdat het iets is wat we allemaal begrijpen en opmerken. Het is niet waarschijnlijk dat je lege blikken krijgt als je het weer bespreekt of het nou regent of zonnig is. Daarom kan het een goed idee zijn om deze termen in je hoofd te krijgen als hulpmiddel die je kan gebruiken in sociale situaties, om ervoor te zorgen dat het gesprek goed verloopt en niet lastig voor je is.

We hebben niet alleen de verschillende elementaire weer soorten inbegrepen maar ook wat meer beschrijvende termen, evenals algemene woorden die worden gebruikt om over het weer te praten. Je zou kunnen zien dat deze zinnen worden gebruikt tijdens het weerbericht van nieuwsprogramma´s, of je kunt ze gewoon zelf gebruiken, of je nou praat over wat er nu gebeurt, wat er in het verleden gebeurde of wat is voorspeld voor de toekomst. Je kunt deze lijst bewaren in je bladwijzer als je ze later nog eens wilt bekijken.

Zon
Regen
Sneeuw
Wind
Wolk
Bries
Mist
Hagelstenen
Ijzel
Ijs

Temperatuur
Graad (10 graden)
Heet
Koud
Koel

Storm
Stortbui
Donder
Bliksem

Weer voorspelling

Regenen
Sneeuwen
Hagelen
Gieten

Het is koud (buiten)
Het is warm (buiten)
Ik heb het koud
Ik heb het warm

Orkaan
Tornado
Overstroming/Overstromingen

El sol
La lluvia
La nieve
El viento
La nube
La brisa
La niebla
Los granizos
La aguanieve
El hielo

La temperatura
El grado (10 grados)
Calor
Frío
Fresco

La tormenta
El chaparón / El chubasco
El trueno
El rayo

El pronóstico / La previsión

Llover
Nevar
Granizar
Llover a cántaros

Hacer frío.
Hacer calor.
Tengo frío.
Tengo calor.

El huracán
El tornado
La inundación / Inundar