Spaans Hulp
Spaanse informatiebronnen

Om hulp vragen / Pidiendo ayuda

Je eerste paar dagen in Spanje kunnen een beetje ingewikkeld voor je zijn als je je net begint te vestigen en als je bijvoorbeeld de stad in gaat voor een bepaald karweitje. In dit geval, is het essentieel om een aantal uitdrukkingen te weten zodat je zonder moeite om hulp kan vragen. In het begin zul je vast het liefst iemand willen vinden die ook Engels kan praten zodat je duidelijker kan vragen wat je wil, maar voordat je begonnen bent met je Spaanse cursus helpen wij je alvast een beetje.

In deze lijst hebben we een aantal woorden en zinnen verzameld die je misschien zou willen gebruiken om jezelf te kunnen redden. Je kunt ze terug lezen wanneer je maar wilt, en je kunt ze alvast leren voordat je begint met je Spaanse lessen. Dit omdat je ze waarschijnlijk gelijk vanaf het eerste moment dat je een stap op de Spaanse bodem zet, nodig zult hebben. Zoals je kan zien, zijn er niet heel veel zinnen te leren, maar allemaal zijn ze belangrijk en ze zouden je uit een lastige situatie kunnen helpen of op zijn minst mensen de indruk geven dat je beleefd en goedaardig bent. Soms kan het zijn dat je onbeleefd overkomt als je niet begrijpt wat er gaande is, dus in plaats van dat je de persoon die tegen je aan het praten is een lege blik werpt, is het beter om te vertellen dat je geen Spaans spreekt en vraagt of hij/zij misschien ook Engels kan praten!

Je moet je absoluut niet schamen om deze zinnen te gebruiken, ze zijn allemaal een teken van gemeenschappelijke hoffelijkheid en Spanjaarden zullen het waarderen als je de moeite en tijd neemt om ze te leren. Deze eenvoudige uitdrukkingen zullen je levens redders worden wanneer je in Spanje aankomt, ze zullen je helpen de stad te ontdekken waarin je je Spaanse lessen zult gaan volgen. Als je eenmaal deze belangrijke zinnen onder de knie hebt, zul je in staat moeten zijn om vragen te kunnen stellen, zelfs als je verlegen bent. Je zult snel merken dat Spanjaarden altijd blij zijn om je te helpen wanneer je ze om een beetje hulp vraagt.

Neem me niet kwalijk, meneer. Perdón, señor.
Mevrouw.Señora.
Miss/Mrs.Señorita.
Spreek u Engels? ¿Habla usted inglés?
Ja.Sí.
Nee.No.
Het spijt me. Lo siento.
Ik spreek geen Spaans. No hablo español.
Gelieve langzamer te spreken. Hable más despacio, por favor.
Herhaal, alstublieft. Repita por favor.
Mag ik u een vraag stellen? ¿Puedo hacerle una pregunta?, por favor
Kunt u mij alstublieft helpen? ¿Podría ayudarme?
Waar is...? ¿Dónde está...?
Heel hartelijk bedankt. Muchas gracias.