Getallen in Spaans
Spaanse informatiebronnen

Getallen / Números

Heb je hulp nodig met hoe je de getallen in het Spaans moet zeggen? Geen enkel probleem want op deze pagina heb je een breed scala aan voorbeelden die overgaan van gewone nummers tot breuken tot rangtelwoorden. Een ideaal hulpmiddel als je iets wilt kopen, of om mee te rekenen!

Een belangrijk stukje informatie: de eerste tien nummers lijken een beetje ingewikkeld, maar na twintig, zijn ze veel gemakkelijker en zal het niet nodig zijn om ze allemaal te onthouden. Het is voldoende om de nummers van de eerste tien te combineren met de eenheid. Met een handige patroon als dit te onthouden zal je in staat zijn te herinneren hoe je alle nummers heel snel kunt zeggen. Zodra je het begint te merken, zal je verrast zijn over hoevaak we nummers gebruiken in een dagelijks gesprek: bijvoorbeeld, je zou misschien iemand je leeftijd willen vertellen of iemand zijn leeftijd willen vragen; je zou misschien de tijd willen weten of iets willen plannen voor een bepaalde dag of maand; je zou willen weten hoeveel je moet betalen als je naar de kassa in een winkel gaat; je zou misschien je schoenmaat of kledingmaat moeten vertellen aan de winkel assistent als je iets wilt passen wat uit de voorraad gehaald moet worden; je zou misschien de assistent moeten vertellen hoeveel items je wilt, of hoeveel drankjes je wilt bestellen voor een tafel in de bar, en zo verder en zo voort. Het is echt verbazingwekkend op hoeveel manieren je nummers kan gebruiken, en er zijn niet veel alternatieven die je zou kunnen gebruiken aan gebrek aan kennis in dit onderdeel.

Het is een goede beoefening om te beginnen met zo vaak mogelijk te tellen in het Spaans, zodat je het patroon goed in je hoofd krijgt en kan beginnen met de getallen te roepen in de juiste volgorde. Zodra je in staat bent om een getal in het Spaans te vertalen, zonder erover na te denken, zal je merken dat het een stuk makkelijker gaat om mee te gaan in het dagelijkse leven in een Spaans sprekend land, zonder enige problemen of momenten van verwarring te hebben met andere sprekers.

nul
één
twee
drie
vier
vijf
zes
zeven
acht
negen
tien
elf
twaalf
dertien
viertien
vijftien
zestien
zeventien
achttien
negentien
twintig
eenentwintig
tweeëntwintig
dertig
veertig
vijftig
zestig
zeventig
tachtig
negentig
honderd
honderenéén
tweehonderd
driehonderd
vierhonderd
vijfhonderd
zeshonderd
zevenhonderd
achthonderd
negenhonderd
duizend

eerste
tweede
derde
vierde
vijfde
zesde
zevende
achtste
negenste
tiende
laatste

een vierde
een derde
een halve

procent

cero
uno
dos
tres
cuatro
cinco
seis
siete
ocho
nueve
diez
once
doce
trece
catorce
quince
dieciseis
diecisiete
dieciocho
diecinueve
veinte
veintiuno
veintidos
treinta
cuarenta
cincuenta
sesenta
setenta
ochenta
noventa
cien
ciento uno
doscientos
trescientos
cuatrocientos
quinientos
seiscientos
setecientos
ochocientos
novecientos
mil

primero
segundo
tercero
cuarto
quinto
sexto
séptimo
octavo
noveno
décimo
último

un cuarto
un tercio
una mitad

por ciento