Typisch Spaanse recepten
Spaanse informatiebronnen

Typisch Spaanse recepten

Hieronder staan enkele voorbeelden van typisch Spaanse recepten uit verschillende regio´s van Spanje.

authentic spanish recipes
authentic spanish recipes

Gazpacho

Uit Andalusië


Ingrediënten
1 kg rijpe tomaten
2 kleine groene paprika´s
2 teentjes knoflook
100 g witbrood
4 theelepels olijfolie
1 theelepel azijn
water
1 hardgekookt ei
1 brood
zout
Bereiden
Snijd de groente klein en meng deze vervolgens in een blender met olie, water, azijn, zout en brood (dat van tevoren in water gelegen heeft). De hoeveelheid water die toegevoegd dient te worden, is afhankelijk van de gewenste dikte van de gazpacho. Zorg ervoor dat de blender de groenten zorgvuldig mengt en zet het geheel daarna in de koelkast. Dit gerecht kan vervolgens koud geserveerd worden.
Serveren
Houd alle groenten apart en snijd meer tomaten, komkommers, groene paprika´s, uien, brood en hardgekookte eieren in dobbelsteentjes, zodat iedereen zelf kan kiezen wat hij/zij wil toevoegen aan de gazpacho! Smakelijk!

Pulpo a la gallega (Inktvis met aardappelen en knoflooksaus)

Uit Galicië

Ingrediënten
500 g inktvis
1 eetlepel paprikapoeder
200 ml olijfolie
4 kleine aardappelen
2 knoflookteentjes

Bereiden

Inktvis:
Kook water in een grote pan. Laat de inktvis vervolgens 30 tot 40 minuten met een snufje zout koken.
Knoflooksaus:
Verhit olie in een pan en voeg vervolgens de fijngemalen knoflook toe. Haal de pan van het vuur af om hem iets af te laten koelen en voeg dan het paprikapoeder en wat water toe. Laat het mengsel intrekken.
Aardappelen:
Was de aardappelen, zonder ze te schillen. Kook ze in een pan gevuld met water en zout.

Serveren

Snijd de aardappelen en inktvis in dikke schijven en leg ze omstebeurt op een schaal of bord, waarbij het kleinste deel van de tentakel aan het uiteinde ligt. Kruiden met zout en met de knoflooksaus afwerken.

Pisto manchego

Uit Castilla La Mancha

Ingrediënten
1 kg rijpe tomaten
1 kg groene paprika´s
olijfolie
zout
Bereiden
Verwarm de kleingesneden paprika´s in een pan, die goed gevuld is met olijfolie. Als de paprika´s lichtbruin beginnen te worden, kunnen het zout en de geschilde en gesneden tomaten toegevoegd worden. Laat dit mengsel inkoken en roer er om de zoveel tijd even in, totdat de olijfolie in de groente ingetrokken is.

Fabada Asturiana (Bonenhutspot)

Uit Asturië

Ingrediënten
1 pond grote, witte bonen
4 kleine of 2 grote chorizo´s
100 g pancetta
100 g jamón serrano (Spaanse ham)
(eventueel) 2 morcillas (bloedworst)
(eventueel) 2 g lacón (varkenspootjes)
½ ui, gesneden
2 knoflookteentjes
½ theelepel paprikapoeder
ietwat saffraan
olijfolie
verse peterselie
zout
Bereiden
Laat de witte bonen een nacht van tevoren in water inweken.

Doe de volgende dag de chorizos, pancetta, jamón serrano en eventueel andere vleesproducten in een lage pan, waarna de bonen eroverheen gelegd worden. Voeg vervolgens water toe, zodat de bonen en het vlees net helemaal onder water liggen. Breng dit geheel met middelmatige hitte aan de kook. Laat het mengsel vervolgens een uur op laag vuur sudderen. Let wel op dat de bonen onder water blijven en voeg, indien nodig, water toe.
Fruit in een andere pan in een paar minuten de ui, knoflook, paprikapoeder en saffraan. Voeg deze kruiden vervolgens met peterselie en zout aan de bonen toe. Meng alles goed en laat het geheel nog een uur koken. Dan serveren en smakelijk eten!

Gambas al Ajillo (Knoflookgarnalen)

Uit Catalonië

Ingrediënten
¼ kopje olijfolie
¼ kopje boter
750 g gepelde garnalen
4 - 6 kleingehakte knoflookteentjes
¼ kopje fris citroensap
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel chilipoeder
4 grote lepels gesneden peterselie
zout
peper

Bereiden

Verwarm de olijfolie en boter in een grote braadpan. Voeg de garnalen en de knoflook toe en laat het geheel 2 - 3 minuten sauteren. Vervolgens het citroensap, paprikapoeder, chilipoeder, zout en de peper erbij doen.

Leg alles in een schaal en voeg wat peterselie toe om het gerecht te serveren.

Bacalao al pil-pil

Uit Baskenland

Ingrediënten
4 middelgrote stukken kabeljauw
¼ liter olijfolie
6 knoflookteentjes
1 Spaanse peper
Bereiden
Trek genoeg tijd uit voor dit gerecht. Laat de kabeljauw 36 uur in water staan, waarbij je het water 3 of 4 keer vernieuwt. Vervolgens de schubben en graden verwijderen, de vis kleinsnijden en met een doek goed afdrogen. Snijd de knoflook klein en verhit deze op een laag vuurtje. Haal de knoflook uit de pan, als deze begint te bruinen en leg hem apart. Gebruik dezelfde pan en olie om de kabeljauw 10 minuten op een laag vuurtje te bakken. Verwarm ietwat van de olie van de kabeljauw in een andere pan, waarna de stukken kabeljauw met de huid naar beneden in die pan kunnen worden gelegd. Beweeg de pan heen en weer en voeg beetje bij beetje de olie uit de andere pan toe. Voeg de knoflook en ietwat Spaanse peper toe, als de kabeljauw gaar is.