Pamplona: stierenrennen
Spaanse informatiebronnen

Los Sanfermines, beroemd om het stierenrennen en bekend door het boek The Sun Also Rises van Ernest Hemingway, is een internationaal festival dat ieder jaar duizenden bezoekers trekt. JIJ kunt dit jaar een van deze bezoekers zijn!

Enforex helpt je! Festivals zijn uitstekende gelegenheden om de cultuur en tradities van een stad te leren kennen en daarom zijn onze scholen het hele jaar geopend... zelfs in vakantietijden! Waarom zou je niet dit jaar naar Pamplona komen om Spaans te leren tijdens de periode van het stierenrennen? Het is vast en zeker een onvergetelijke ervaring! Klik op de volgende link voor meer informatie over de school in Pamplona, cursussen, huisvesting en een stadsgids: Pamplona.

Hoewel het beter is om Los Sanfermines zelf te bezoeken, hebben we hier toch wat informatie neergezet over de geschiedenis en tradities van dit unieke festival.

Wanneer wordt Los Sanfermines gevierd?

Ieder jaar begint dit festival op 6 juli en duurt het tot 14 juli.

Waar wordt Los Sanfermines gevierd?

In de relatief kleine en normaal gesproken rustige stad Pamplona wordt het internationaal bekende festival Los Sanfermines gehouden.

culture pamplona
culture pamplona

De tradities van Los Sanfermines

Los Sanfermines begint op 6 juli met de txupinazo, het afsteken van een vuurpijl voor het gemeentehuis. Tegelijkertijd worden de champagneflessen opengetrokken en onder luid gejuich begint een week vol met festiviteiten.

Het chaotische stierenrennen, ook wel el encierro genoemd, is het meest kenmerkende en internationaal bekendste deel van Los Sanfermines. Iedere morgen om 08.00 uur rennen voornamelijk jonge mannen 830 meter lang voor de stieren uit over keienstraten en daarna het stierenperk in. Na het stierenrennen vinden ´s middags stierengevechten, concerten en optochten plaats. Op 7 juli wordt een optocht ter ere van San Fermín gehouden door heel Pamplona. Deze traditie dateert al uit de 13e eeuw en gaat gepaard met veel muziek.

Aan alles komt een einde en zo ook met Los Sanfermines. Men neemt afscheid van de festiviteiten van dat jaar met een traditioneel lied, genaamd pobre de mí (arme ik).

De geschiedenis van Los Sanfermines

Sinds 1591 wordt dit festival van een week jaarlijks gehouden ter ere van de beschermheilige van Pamplona San Fermín. San Fermín leefde in de derde eeuw v.Chr. in het grootse Romeinse Rijk en leerde via de Franse bisschop San Saturnino het christendom kennen. San Fermín was zeer onder de indruk van wat hij leerde en hij reisde naar Frankrijk om te studeren en zelf bisschop te worden.

Vervolgens volgde hij het voorbeeld van San Saturnino en begon hij met het verspreiden van het christendom. Enkele plaatselijke gezagsdragers in Frankrijk waren het echter niet met hem eens en hij werd onthoofd en begraven, omdat hij weigerde van geloof te veranderen. Hij werd echter niet vergeten en in Pamplona, zijn geboortestad, werd hij zelfs zo populair dat men een jaarlijks festival ter ere van hem ging houden. Hoe dit festival in een week vol met feesten en stierenrennen is veranderd, is een raadsel!