Spaanse wijn
Spaanse informatiebronnen

Spaanse wijn

De Spaanse wijncultuur met verfrissende finos uit Andalusië en heerlijke rode wijnen uit La Rioja zal de tong strelen van zowel fijnproevers als amateurs. Spanje is de op drie na grootste wijnproducent ter wereld en heeft zo´n 50 wijnstreken, waar rode, witte en schuimwijn, rosé en sherry vandaan komen.

spanish wine
spanish wine

Spaanse wijnstreken

Vele wijngaarden en bodega´s, waarvan sommigen al honderden jaren oud zijn en op schitterende manier gebouwd, bieden rondleidingen met royale proefmogelijkheden aan, zodat degenen die zich echt willen verdiepen in de Spaanse wijncultuur, de fijne kneepjes van het vak kunnen leren. De heerlijke rode wijnen vind je in de streken Ribera del Duero, Priorat en vooral in La Rioja. Je kunt naar Penedes in Catalonië gaan voor witte en schuimwijnen van topkwaliteit of naar Rias Baixas in Galicië voor fruitige witte wijnen.

Sherry

Een van de bekendste Spaanse wijnsoorten is sherry (jerez). Alle originele sherry komt uit de omgeving van het Spaanse stadje Jerez, waarnaar deze wijnsoort vernoemd is. De verschillende soorten sherry, waaronder lichte en verfrissende manzanillas en finos, maar ook donkere en sterke olorosos en Pedro Ximénez, zijn populair in heel Spanje, vooral Andalusië, en de rest van de wereld.

Cava

Cava, de heerlijke Spaanse tegenhanger van de Franse champagne, is een Spaanse schuimwijn, die oorspronkelijk uit de wijnstreken van Catalonië, Aragón en Navarra komt. Cava is, net als sherry, internationaal bekend en Spanje is de op één na grootste schuimwijnproducent ter wereld.

Meer over Spaanse drankjes: